Clienten voelen het breiwerk in VriesjpegEen vlaggenmast bij de Rijksuniversiteit Groningen, een bankje in Vries en een beeld van een jongen en meisje met fiets in Zoetermeer. Allemaal voorwerpen die met vrolijke breiwerken zijn bekleed, gemaakt door cliënten en leerlingen van Kentalis. Een aantal locaties doen mee aan de actie ‘Yarn Bombing’.

Deze actie van Deafblind International is opgezet om aandacht te vragen voor doofblindheid. Doofblindheid betekent dat mensen niet (goed) kunnen horen én niet (goed) kunnen zien. Dit kan bijvoorbeeld doof én blind zijn of slechthorend én slechtziend. In Nederland zijn naar schatting tussen de 33.000-38.000 doofblinde mensen. Door de combinatie van zintuigelijke beperkingen is deze groep belemmerd in hun communicatie, het verwerven van informatie en in hun mobiliteit. Zij zijn vaak afhankelijk van hulpmiddelen en begeleiding door anderen bijvoorbeeld van Kentalis.

Verschillende vormen van sociaal contact, zoals oogcontact maken of samen ergens naar kijken of luisteren is vrijwel onmogelijk voor de groep die niet of nauwelijks hoort en ziet. Zij zijn aangewezen op tast, bewegingen en reuk. Wildbreien is een tactiele kunstvorm die perfect aansluit bij de manier waarop zij communiceren en de wereld ervaren.

Woensdag 23 juni zijn de resultaten onthuld. Een bewust gekozen dag, omdat het vier dagen later de verjaardag is van Helen Keller, een bekende doofblinde Amerikaanse uit het begin van de twintigste eeuw.

Warm aangekleed kunstwerk in Zoetermeer

In het Kentalis Zorg Onderwijs Centrum in Zoetermeer zijn op het terrein aan de Meerzichtlaan verschillende objecten bekleed met gebreide en gehaakte lapjes, zoals het beeld van de jongen en het meisje met fiets van kunstenaar Hans Bayens. Kenmerkend voor het terrein zijn de rijen leilindes. Deze bomen geven symbolisch aan dat de leerlingen en cliënten beschermd worden maar ook vooral geleid naar de maatschappij. Als er naast een communicatieprobleem tevens een beperking is in zien, is er ook ondersteuning nodig door het inzetten van de tast. Door de lapjes om de bomen wordt dit benadrukt. Als er nog wel mogelijkheden zijn om te zien, geven de kleuren een vrolijk aanzicht maar ook de verschillende structuren zijn tactiel een waar schouwspel.

 

Het kunstwerk is gepresenteerd door leerlingen van de verschillende scholen die op het terrein zitten. Onder anderen broer Mohammad en zus Leen van Kentalis Onderwijs Zoetermeer SO, Jayden van SO Kentalis de Tamarinde en Iris van VSO Kentalis College Zoetermeer onthulden het ingepakte beeldje. Het kunstwerk is, zolang het mooi blijft, tot 14 juli te bezichtigen.

 

-advertenties-

-goede doel-