Wilhelminapark bruggetje

De huidige situatie (links) en historische foto's van de brug

Het Wilhelminapark in Dorp is het oudste park van Zoetermeer met een leeftijd van 70 jaar. Het park is aan een opknapbeurt toe en de gemeente heeft 10 jaar de tijd uitgetrokken om het park weer zoveel mogelijk in oude glorie te herstellen.

In de loop der jaren zijn bomen vervangen of weg gehaald in het park, wat niet altijd volgens het originele plan van het park gebeurde. Uit een participatietraject met omwonenden van het park bleek ook dat zij het historische karakter van het park willen behouden. In totaal zijn 78 reacties ontvangen met verschillende ideeën en suggesties over het park. Hiermee is voor zover mogelijk rekening gehouden in de beheervisie.

 

Herstellen naar oude glorie

Wilhelminapark wensbeeld brug arch P VerkadeHet Wilhelminapark wordt nu in 10 jaar tijd zoveel mogelijk hersteld naar oude glorie, volgens het oorspronkelijke ontwerp van het park. Het Oorlogsmonument wordt hersteld in oude luister, met behoud van het later toegevoegde Indië-monument. Hierbij wordt ook de oorspronkelijke compositie hersteld, met twee vlaggenmasten aan weerszijden van het monument in plaats van de vlaggenmast in het midden die er nu staat. Ook de fontein bij het monument wordt verplaatst naar de oorspronkelijke locatie. Plantsoenhekjes en afzetpaaltjes worden verwijderd bij het monument en het electriciteitskastje dat nu erg in het zicht staat, wordt verplaatst.

 

Historische elementen terug

De lantaarnpalen worden weer vervangen door historische exemplaren, die goed in het ontwerp van het park passen. Ook de bankjes in het park zullen worden vervangen. De brug bij de Julianalaan wordt gerestaureerd en in oude staat hersteld, de ijzeren reling die er nu is, wordt dan weer vervangen door een bakstenen muurtje zoals in het oorspronkelijke ontwerp.

 

 Wilhelminapark schetsontwerp Bijhouwer 1950 Wilhelminapark situatie dec 20 peter verkade architect 
Wilhelminapark origineel schetsontwerp Bijhouwer  Situatie in december 2020 Peter Verkade architect

Meteen aanpakken

In het park is ook geregeld overlast van water, dit komt door kwelwater uit de Buurtvaart. Dit is niet goed voor de bomen en planten in het park en beperkt ook het gebruik van het park. Deze wateroverlast wordt dit jaar nog aangepakt. Ook de heestervakken aan beide uiteinden van het park zullen nog dit jaar worden aangepakt en opgeknapt.
Volgend jaar wordt dan het monument onder handen genomen en in 2027 volgt de restauratie van de brug.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

Foto's: schetsontwerpen van Peter Verkade architect

-advertenties-

-goede doel-