belastingformulierZoetermeer schaalt op om gedupeerden van de toeslagenaffaire te helpen. Er zijn 2 extra fulltimers die gedupeerden benaderen en ook vanuit schuldhulpverlening zijn extra krachten beschikbaar gesteld. De gemeente wil alle gedupeerden vóór de zomer benaderen en klachten afhandelen.

Wethouder Van Driel: “Er zijn bijzonder schrijnende gevallen bij, zoals mensen die door de schulden in een scheiding terecht kwamen en hun huis kwijt raakten. Een moeder mag haar kinderen niet meer zien zolang ze geen eigen huisvesting heeft. Heel triest. Wij willen als gemeente zoveel mogelijk maatwerk leveren en mensen de hulp geven die ze nodig hebben.”

 

Gedupeerden in beeld

In Zoetermeer zijn 616 gedupeerden van de toeslagenaffaire in beeld, met 474 van hen is al contact geweest aldus de wethouder. Van Driel: “Sommige mensen hebben zelf al de problemen opgelost en willen alleen hun verhaal kwijt. Andere gedupeerden hebben heel diverse problemen op het gebied van werk, huisvesting, financiën, kinderen, gezondheid. Voor hen proberen we op maat te kijken wat zij nodig hebben.”
Omdat de ondersteuningsvragen van de gedupeerden heel divers zijn, kost het ook veel tijd om uit te zoeken wat de juiste hulp is en waar mensen terecht kunnen. Voor problemen met werk kunnen gedupeerden bijvoorbeeld geholpen worden aan een nieuwe baan via de Binnenbaan.

 

Overnemen schulden

Het overnemen van álle schulden van de gedupeerden is niet mogelijk volgens Van Driel. “Zoetermeer heeft geen bankvergunning, we kunnen dus niet alle schulden overnemen zoals Rotterdam doet. Dit kan alleen bij mensen die in de gemeentelijke schuldhulpverlening zitten. Stichting urgente noden Zoetermeer (SunZ) kan gedupeerden die in acute geldnood zitten wel een renteloze lening verstrekken, die terug kan worden betaald op het moment dat de gedupeerde de compensatie van de Belastingdienst heeft ontvangen. Zo kon bijvoorbeeld iemand met gebitsproblemen alvast geholpen worden en heeft een kind van een gedupeerde kunnen deelnemen aan een examentraining.

Inmiddels heeft het kabinet besloten om private schulden over te nemen, de benodigde wet - en regelgeving hiervoor moet in september klaar zijn.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-