raden in verzetGemeenteraden in heel Nederland voeren al ruim een jaar actie om meer geld van de overheid te krijgen. Een onafhankelijke arbitragecommissie heeft afgelopen vrijdag laten weten dat de gemeenten in totaal ruim 1,9 miljard euro per jaar te kort komen. Het Rijk heeft echter nog niets toegezegd.

 De gemeenten voeren samen actie met ‘Raden in verzet’, waar Zoetermeer initiatiefnemer in is. De gemeenten keken dan ook reikhalzend uit naar het oordeel van de arbitragecommissie, die opnieuw tot de conclusie kwam dat er dringend geld bij moet om te compenseren voor de extra taken die de gemeenten er de laatste jaren bij hebben gekregen. Bezuijen: “Financieel staan we er niet heel goed voor, we moeten nu in november de begroting vaststellen zonder enig perspectief op meer geld vanuit het Rijk, daar maak ik me grote zorgen over”. 

Wethouder Groeneveld: “Ik ben ongelofelijk kwaad. Er moet nu eerst financiële rust komen, in deze stress situatie kun je geen goede besluiten meer nemen. Ik ben pislink dat de staatssecretaris heeft gezegd dat het advies van de arbitragecommissie ‘geen dictaat is’ en dat dit niet zomaar wordt overgenomen.” Burgemeester Bezuijen legt hier nog een schepje bovenop: “Het is eigenlijk gewoon een beschamende reactie. We hadden echt iets anders verwacht. De relatie tussen gemeenten en het Rijk is wat mij betreft wel tot het vriespunt gedaald”.

Bezuijen is teleurgesteld, maar wel strijdvaardig, voor hem is nu het punt gekomen dat de gemeente nu taken niet meer zullen gaan uitvoeren.

 

Wethouder Groeneveld: “Dit raakt heel veel vlakken in de gemeente, zoals wmo, participatie, jeugdzorg, maar ook onderhoud. Eigenlijk alle taken van de gemeente. Als het zo doorgaat hebben we gewoon geen geld meer voor de stad.”
Zoetermeer is nog steeds groen, volgens de wethouder, maar het onderhoud loopt nu wel achterstand op. Er zou weer geïnvesteerd moeten worden in het openbaar onderhoud, maar daar is nu geen geld voor.

 

Zonder geld geen gemeenten

Woensdag 16 juni dienen de gemeenten bij de VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten de motie ‘Zonder geld geen gemeenten’ in. Als het Rijk niet met geld over de brug komt, willen de gemeente stoppen met overleggen met het kabinet over beleid en verschillende taken van de gemeente stopzetten. Zo wordt er dan niet meer meegewerkt aan bouwplannen van het Rijk voor meer woningen, of de energietransitie, worden statushouders en asielzoekers niet meer opgevangen en sturen de gemeenten rekeningen voor urgente jeugdzorg naar het Rijk ter betaling.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-