schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis Hoogovenstoernooien: 1954: Dat heeft u gedaan! 

  

Op zaterdag 2-1-54 begon de 16e editie van het internationale Hoogovenstoernooi te Beverwijk. De hoofdgroep bestaat uit vijf Nederlanders en vijf buitenlanders, met als favoriet Vasja Pirc uit Joegoslavië, de enige grootmeester van dit gezelschap. Na het eerste weekend staat echter de Oostenrijker Beni met sterk spel op kop met 2/2. Euwe (verslaggever ditmaal) vroeg Pirc nog naar zijn afgebroken partij tegen Bouwmeester, die hij met f2-f4 opende. Neen, antwoordde Pirc gevat, “dat heeft u gedaan”. Hij doelde erop dat Max Eeuwe het toernooi “officieel” opende door de partij Pirc-Bouwmeester met f2-f4 te beginnen. Bouwmeester ontsnapte met remise. Ook Prins speelde een goede partij tegen Pirc in de derde ronde, en dat werd de derde remise voor Pirc. “Pirc kan maar niet op gang komen” meende Euwe. Dat gold niet voor Van Scheltinga die in de vierde ronde de kop nam met 3/4, maar achter hem stond een gezelschapje te dringen met 2,5 en afgebroken partijen. Van Scheltinga ging na de opening tegen Pirc in de vijfde ronde eens goed nadenken hoe nieuwe wegen in te slaan, maar kreeg daarvoor al snel de rekening gepresenteerd, pionverlies en partijverlies en grootmeester Pirc alsnog op kop. Vanaf de zesde ronde zette een heus foutenfestival in. Kramer won in de zesde ronde al na 14 zetten in de opening van Kottnauer (flits). In de volgende ronde won Bouwmeester ook al in 14 zetten van Vlagsma die een stuk wegblunderde (flits), mogelijk door een concentratie verstorend slaaptekort na de traditionele bonte avond, Bouwmeester kwam hierdoor mede aan de leiding. In de slotronden ontkwam ook Pirc niet aan een blunder, hij gaf pardoes zijn dame weg, maar hij werd door winst in de volgende ronde toch winnaar samen met Bouwmeester, de enige die ongeslagen bleef en die in de slotronden van Beni won die ook al getroffen werd door een moment van schaakblindheid tegen Bouwmeester. De eindstand:

1-2. Pirc en Bouwmeester 6/9; 3 Prins 5,5; 4. Van Scheltinga 5; 5-6. Beni en Rellstab 4,5; 7-8. Kramer en Knottnauer 4; 9. Vlagsma 3; 10. Klaeger 2,5.

 

                                  Na Dxe5                                                    Nu …Ld7?
Kramer Kottnauer 1954 Bouwmeester Vlagsma 1954

 

Kramer – Kottnauer 1-0. Hoogovens 1954. In plaats van b6 (of Dxe5) volgde Db6; Pa4 Db4; Td4 en 1-0, want dame gaat verloren of er komt ander beduidend materiaalverlies na Pg4.

Bouwmeester – Vlagsma 1-0. Hoogovens 1954. Aangezien de paard-voorpost in gevaar is, is in plaats van Ld7 de zet Pd7 (of c5) aangewezen. Na Ld7 volgde f3! En 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-