koeienvlaaiHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Kennismakingssportdag.

In de jaren vijftig, ergens ver weg in Zeeland, werd ik geboren. Mijn eerste kennismaking met sport? Nou, wij hadden echt een heel sportief huishouden met een vader als trainer-coach. Ik denk in deze tijd dat hij een hele goede turncoach zou zijn geweest. Maar hij vond wel dat ik allround getraind moest worden. Zijn trainingsonderdelen bestonden uit judo met hooibalen, curling met koeienvlaaien, handboogschieten op zelfgekweekte konijnen (PvdD? nog nooit van gehoord), bigheffen, suikerbietstoten, gierpolo, jeu de oeuf maar dan zonder publiek. Waarom? Nooit begrepen.

Wielrennen mocht soms als je op tijd op school moest zijn, doch liever een kippenren, en hierna goed uitrijden en dat deed je het best met mest. Korfkool was misschien wel het meest leuke, we hadden tenslotte een gemengd bedrijf en dus mochten de burenboerinnetjes meedoen.
Op zondag na een preek van een uur of twee en een liedje tussendoor, vlug gaan kijken naar het voetballen. De enige sport die verboden was. Dat was pas echt spannend.
Neen, dan nu. De kinderen uit Zoetermeer hebben het een stuk gemakkelijker.
Vrijdag 7 mei kunnen ze aan allerlei sporten meedoen. Alles op één dag en het mag. En ze mogen ook nog eens kiezen wat ze het meest leuk vinden.

Alleen ik zeg wel, een klein verschil. Ze hebben het thuis waarschijnlijk een stuk moeilijker.
Ik had geen last van keuzestress.

 

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-