de molIn het tv-programma De Mol's Hoop van SBS6 waar een gezin gekoppeld wordt aan een succesvolle ondernemer stond eind maart de familie van Gaal uit Zoetermeer centraal. De ondernemer hielp het gezin om grip te krijgen op hun financiële situatie en hun schuld te verminderen.

Het gezin dat eerder te zien was in de Tv-serie Steenarm, Schatrijk bestaat uit moeder Linda, vader John en hun 5 kinderen. Zij leven wegens schulden van een minimaal weekbudget en staan onder bewind. De huur van hun huis is zo hoog dat ze de schuld niet weggewerkt krijgen, en verhuizing dreigt. Het gezin werd gekoppeld aan Jan Nijhoff, een succesvol zakenman en eigenaar van onder andere een groot woonwarenhuis. Tien weken lang stond hij het gezin bij met raad en daad bij met als doel het gezin schuldenvrij te krijgen.

 


Pittige tien weken

Het gezin woont in een duur huurhuis in de wijk Oosterheem en hoopt daar te kunnen blijven wonen, omdat het echt hun ‘thuis’ is. Jan betrekt zijn financiële adviseuse en coach Alice bij het project. Jan en Alice helpen het gezin niet alleen met de financiën. Samen met het gezin probeert Alice het huis letterlijk ‘leeg’ te krijgen enSchermafbeelding 2021 04 22 om 16.03.16 de verzameldrang terug te dringen. Dat is vooral een emotioneel proces voor moeder Linda, die na de stilgeboorte van hun 2de dochter moeite heeft met dingen wegdoen. Naast hulp bij de financiën verraste Jan diverse leden van het gezin. Zo mocht de oudste zoon Joey zijn rijbewijs halen als hij een nieuwe stageplek vond en zijn focus weer bij school hield. Zoon Thomas, die nog nooit had gevlogen, mocht met Jan, die een vliegbrevet heeft en een eigen vliegtuigje, mee de lucht in. Eenmaal in de lucht voerde Jan een aantal stunts uit en mocht Thomas zelf een stukje vliegen. Jan regelde voor vader John een werkplek bij de Bouwhof waar hij een paar uur per week werkt, om zo hopelijk weer terug te keren in de arbeidsmarkt. John heeft een aantal jaar geleden darmkanker gehad was daardoor zijn baan als technisch tekenaar kwijtgeraakt.

Jan en Alice namen contact op met alle schuldeisers van de familie en troffen diverse regelingen, waardoor de schuld slonk van 13.500 naar 3.100 euro, die Jan voor zijn rekening nam. Het gezin werd zo niet alleen volledig schuldenvrij, maar kan ook in hun huis blijven wonen. Linda: ”Het waren een pittige tien weken maar dit resultaat is onwerkelijk. Onze bewindvoerder had al regelingen getroffen maar die waren minimaal. Dat Jan en Alice dit voor elkaar kregen, is fantastisch. Jan is het meest positieve mens dat ik ooit heb ontmoet, waardoor je van zelf wordt meegetrokken daarin.”


Zelfstandigheid

Na het televisieprogramma 'De Mol's hoop' is er nog steeds contact tussen Jan, Alice en het gezin. Alice begeleidt het gezin naar financiële zelfstandigheid. Momenteel wordt het gezin nog begeleid door bewindvoering, zodra het gezin er klaar voor is, neemt Alice dit samen met Linda en John over, en zal hen begeleiden naar zelfstandigheid op het financiële gedeelte. Linda: "Alleen zouden we dit niet aandurven, Alice heeft ons ervan overtuigd dat we dat punt kunnen bereiken. Voor nu vinden John en ik het heel fijn dat ze ons daarin gaat begeleiden.” Het gezin leeft nog even op het strakke weekbudget, zodat ze het geld dat ze normaal aan schuld moesten aflossen, nu kunnen sparen als buffer. Daarbij worden ze nog begeleid op het ontspullen traject: ondanks dat er een flinke slag is geslagen valt er nog genoeg uit te zoeken.

 

Tekst: Monica Lausberg

 

 

-advertenties-

-goede doel-