Muziek in Museum De VoordeWethouder Paalvast ziet geen toekomst in een verregaande samenwerking tussen Museum De Voorde en het Nationaal Videogame Museum. De collecties sluiten onvoldoende op elkaar aan en ook de missie en visie komen niet overeen. Wat de mogelijkheden dan wel zijn, meldt Paalvast in een memo aan de raad.

De gemeente heeft onderzocht of een samenwerking mogelijk zou zijn en gesprekken gevoerd met beide organisaties. Het onderzoek werd uitgevoerd omdat Museum De Voorde, dat in 2019 startte, al vanaf het begin kampt met tegenvallende bezoekerscijfers. De 25.000 verwachte bezoekers werden lang niet gehaald en het museum heeft een verbeterplan opgesteld.

 

Middelgroot museum

Museum De Voorde is ontstaan naar aanleiding van de Toekomstagenda Cultuur uit 2015, waarin gesteld werd, dat een stad van de omvang van Zoetermeer een middelgroot museum zou moeten hebben. Doel was om een museum neer te zetten met 25.000 bezoekers per jaar. Het is niet de verwachting dat dit zal lukken voor Museum De Voorde, ook het verbeterplan geeft een negatief beeld over de haalbaarheid van de doelen.
Het Nationaal Videogame Museum is in 2017 ontstaan en trekt al vanaf de start een groot aantal bezoekers. De organisatie is zich echter nog aan het ontwikkelen tot een officieel geregistreerd museum met volwaardig educatief programma. Het museum heeft nu, in de Passage een locatie met ca. 2.500 m2 ruimte voor de collectie. Het Videogame Museum wil graag verder uitbreiden en kan niet definitief op de huidige locatie blijven.

 

Toekomst voor De Voorde

Wethouder Paalvast schetst een flink aantal toekomstmogelijkheden voor zowel De Voorde als het Videogame Museum. Dit varieert voor De Voorde van het handhaven van de huidige situatie tot het volledig opheffen van het museum. De voorkeur van het museum zelf is om te gaan samenwerken of fuseren met de Bibliotheek Zoetermeer. De functie van het museum wordt dan vooral als culturele ontmoetingsplek, met de focus op het ‘verbinding maken met jezelf, met je buren, de mensen in de straat, de wijk en de stad.’ Verbinding is nu ook al een doelstelling van De Voorde. Zij verwachten met deze samenwerking wel op termijn minimaal 25.000 bezoekers te trekken. In dit scenario moet het huidige subsidieniveau voor De Voorde wel worden verhoogd.
Een andere mogelijkheid zou zijn om De Voorde een doorstart te laten maken als beheersstichting van een expositiehal, al dan niet met een eigen erfgoedcollectie. Op de locatie van De Voorde komen dan wisselende tentoonstellingen waarmee steeds andere publieksgroepen getrokken worden.

 

Videogame Museum wil doorgroeien

Het Nationaal Videogame Museum heeft de ambitie om door te groeien tot een volwaardig museum met tot 150.000 bezoekers op jaarbasis. Zij willen ook meer educatie aanbieden op het snijvlak tussen cultuur en techniek. Dit kan alleen met structurele subsidie voor het Videogame Museum, zodat zij structurele zekerheid krijgen. Paalvast vreest dat het museum zonder deze groeimogelijkheid en subsidie wellicht van een andere stad een beter aanbod krijgt en uit de stad zal vertrekken.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-