Wereldwinkel Ria 0Zoetermeer heeft in de gemeente veel vrijwilligers die zich inzetten voor verschillende instanties. Variërend van een paar uurtjes per week tot meerdere dagen per week. Deze week vertelt Ria van Tienen, vrijwilliger bij Wereldwinkel Zoetermeer, over haar werk en wat het precies inhoudt.

Vertel in het kort iets over jezelf en wat voor vrijwilligerswerk je precies doet?
Mijn naam is Ria van Tienen en ik woon samen met mijn man in Zoetermeer. Ik doe vrijwilligerswerk bij de Wereldwinkel Zoetermeer. Een paar dagen per week sta ik in de winkel en daarnaast ben ik teamlid van de werkgroep inkoop.

Hoe ben je bij dit vrijwilligerswerk terecht gekomen?
Ik vond de Wereldwinkel altijd al een hele leuke winkel met leuke artikelen en een hele prettige sfeer. Na mijn pensionering ben ik meteen bij de Wereldwinkel aan de slag gegaan.

Wanneer ben je gestart, hoeveel tijd besteed je ongeveer aan je werk?
Ik werk hier nu ongeveer 9 jaar en gemiddeld besteed ik er zo’n 6 uur per week aan. Het verschilt per week, in de winkel werken we in dagdelen en daarnaast is er regelmatig overleg met het inkoopteam. En per toerbeurt ga ik mee met het inkoopteam naar de groothandel.

Wat betekent vrijwilligerswerk voor jou en waarom is het belangrijk wat je doet?
De vrijwilligers van de Wereldwinkel vormen een heel leuk team en dat is heel prettig om in te werken. De Wereldwinkel is een zeer sfeervolle winkel met ontzettend leuke producten van mensen uit kansarme landen. Op deze manier kun je hen helpen om geld te verdienen zodat zij hun kinderen goed kunnen opvoeden en naar school kunnen sturen.

Is het vrijwilligerswerk in dezelfde richting als je werk of opleiding van vroeger?
Ik heb hiervoor voor de gemeente Zoetermeer gewerkt en verschillende werkzaamheden gedaan. Onder andere de administratie van de zwembaden, de BHV en het regelen van verschillende facilitaire zaken.

Wat leer je er zelf van?
Het team van de Wereldwinkel bestaat uit een groot aantal vrijwilligers met uiteenlopende achtergronden. Daar leer je verschillende dingen van. Maar ook dat er veel moet gebeuren om in een winkel spullen te kunnen verkopen. Er is aardig wat inzet van heel veel vrijwilligers voor nodig!

Heb je nog een leuke anekdote?
Er gebeurt altijd van alles in de Wereldwinkel, ook dingen die je helemaal niet verwacht. Van een dame die hulp zocht omdat haar broek afzakte tot een oudere heer die vroeg of we ook koffie schonken. Dat was aan het begin van de coronatijd toen de restaurants net dicht waren. Hij kon thuis geen koffie zetten en was gewend om onderweg ergens wat te drinken. In de veronderstelling dat het eenmalig was en omdat we met hem te doen hadden, hebben we hem een bakkie aangeboden. Hij vond het heel gezellig en praatte honderduit. De week erop stond hij echter weer voor de deur. Toen hebben we maar aangegeven dat we geen koffietent waren.

 

Wereldwinkel 0       Wereldwinkel 0 1

 Tekst: Mariëlle Mets

-advertenties-

-goede doel-