vvd Marc RosierDe jaarrekening valt dit jaar positief uit, maar bezorgt verantwoordelijk wethouder Marc Rosier (financiën) nog steeds hoofdpijn: “We zitten in de aanloop naar een dubbele financiële ramp: Uitgestelde kosten in 2020 komen er nog aan én er blijft een structureel tekort.”

Dat komt vooral door de nog steeds oplopende kosten voor de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Het ‘positieve’ resultaat van 4 miljoen op de jaarrekening van 2020 geeft, door een eenmalige meevaller en het stilvallen van activiteiten door de coronapandemie, een vertekend beeld.

Naast de oplopende kosten is er nog altijd een structureel tekort aan geld vanuit het Rijk voor de uitvoering van de taken voor de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. In 2020 maakte de gemeente Zoetermeer zich hard voor deze financiële middelen van het Rijk. In 2019 nam de gemeente Zoetermeer al een pakket aan zichtbare en voelbare maatregelen om te bezuinigen.

 

Wethouder Rosier: “Deze jaarrekening past bij het gekke jaar dat we achter de rug hebben. Onderaan de streep staat een positief resultaat, maar ik kan er niet blij mee zijn. Het gaat om veel werkzaamheden die nog niet uitgevoerd zijn, met name door de coronapandemie. Dit moet natuurlijk wel ingehaald worden.” Het gaat hierbij om ruim 10 miljoen euro aan uitgestelde werkzaamheden.

 

Corona

Een meevaller voor Zoetermeer was dat verreweg de meeste extra kosten voor corona door het Rijk zijn vergoed, waardoor de inzet van gemeentelijke middelen hiervoor veel lager lag dan verwacht.
Toch ziet wethouder Rosier ook de veerkracht van Zoetermeer. In het moeilijke coronajaar met veel problemen toonde de stad zijn kracht door elkaar te helpen. Ook werd in 2020 het Werkbedrijf opgericht en startte de Binnenbaan.

 

De gemeenteraad bespreekt de jaarrekening in de commissievergadering van 18 mei 2021 en in het resultatendebat op 31 mei 2021.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-