geld euros munt en briefDe Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is afgelopen week ook in Zoetermeer van start gegaan. Zoetermeer heeft zich heel ruimhartig opgesteld voor deze regeling, zodat er veel gebruik van kan worden gemaakt. Nu blijkt echter dat pas 44 mensen een aanvraag hebben ingediend.

Wethouder Van Driel: "We hadden rekening gehouden met in ieder geval honderden aanvragen, tot een paar duizend. Maar er zijn pas 44 aanvragen binnen. Misschien zijn mensen bang geworden door de toeslagenaffaire en is er minder vertrouwen in de overheid. Maar met deze regeling kunnen wij als gemeente echt de mensen helpen die dit hard nodig hebben. Ik hoop dan ook op veel meer aanvragen!"

Zoetermeer hanteert bij de TONK regeling geen maximum. Zo kan 'gedaan worden wat nodig is', volgens de wethouders. Het Rijk geeft geld aan de gemeenten voor deze regeling, maar de gemeente heeft zelf ook al geld gereserveerd, zodat ze kunnen garanderen om de juiste hulp te kunnen geven.

De TONK regeling is niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen die, voor de duur van een half jaar, extra steun nodig heeft vanwege de coronacrisis. Het geld is specifiek bedoeld voor het opvangen van woonlasten, huur of hypotheek. Wethouder Van Driel legt uit: “Via een webformulier kunnen mensen een aanvraag doen. Hier wordt een berekening gemaakt via hun aangeleverde gegevens en is direct duidelijk of ze in aanmerking komen voor de ondersteuning. De ondersteuning wordt snel en automatisch toegekend, achteraf toetsen we of iemand wel echt recht heeft op de regeling.”


TONK geldt van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 en kan met terugwerkende kracht per 1 januari worden aangevraagd. De regeling is een gift, die dus niet terugbetaald hoeft te worden en valt onder de bijzondere bijstand.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-