De pandemie versterkt de trend van gezond, duurzaam en suburbaan wonen. De Entree in Zoetermeer en de Merwedekanaal in Utrecht zijn voorbeelden waar gezondheid en klimaat uitgangspunten zijn. Deze plannen worden getoond tijdens de online stadslezing van het ArchitectuurPunt Zoetermeer op 20 april.

merwedekanaalzone gezonde stad bura h

Suburbaan wonen in trek

Grote steden zijn vooral populair door de winkels en culturele voorzieningen. Zijn deze te vinden in een stad, dan volgt de rest vanzelf: hooggekwalificeerde bedrijven en banen en vervolgens indirect de banen voor lager geschoolden. Dit is het idee van de Consumer City-theorie van de beroemde Amerikaanse econoom E. Glaeser.

De populariteit van grote steden heeft ook een keerzijde. Hoge woningprijzen, massatoerisme en klimaatproblemen. In Zoetermeer vind je gezonde woongebieden in de luwte van de stad met veel groen, maar ook goed openbaar vervoer en bedrijvigheid, betoogt Jeroen Scholten (Adviseur stedelijke ontwikkeling gemeente Zoetermeer). Kwaliteiten die in het nieuwe woongebied de Entree terugkomen.

Menselijke maat, meer groen en minder auto’s

De Merwedekanaalzone is een groot transformatiegebied in Utrecht. Floris van der Zee (Bura urbanism) licht toe hoe van dit gebied een gezonde, levendige woonomgeving gemaakt wordt. Dit doen zij hier door toepassing van veel groen, voorzieningen, aandacht voor de menselijke maat én door andere vormen van vervoer dan de auto.

Online lezing: Het ArchitectuurPunt biedt in samenwerking met de bibliotheek Zoetermeer de lezing online aan. Het is hierbij mogelijk online vragen te stellen. Na aanmelding hieronder ontvangen deelnemers een bevestiging met verdere uitleg en een link voor deelname.

Floris van de Zee en Marcel Keijzer (stedenbouwkundige gemeente Zoetermeer) tonen de plannen voor De Entree in Zoetermeer en de Merwedekanaalzone in Utrecht tijdens de online stadslezing op dinsdag 20 april 2021. De stadslezing duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden kan via https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/online-stadslezing-gezonde-woonomgeving/

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-