jinotegabordDe gemeente Zoetermeer heeft sinds 2007 een stedenband met Jinotega in Nicaragua. In de jaren tot 2018 heeft de gemeente Jinotega financieel gesteund in verschillende projecten, in totaal voor 7 ton. De helft hiervan is opgebracht door de inwoners en Zoetermeerse organisaties, de andere helft heeft de gemeente bij gelegd.

Vanaf 2018 werd de stedenband afgebouwd, op dit moment wordt niet verder geïnvesteerd. Wel is Zoetermeer nog steeds lid van de LBSNN (Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland). De stedenband met Jinotega is nog steeds te zien: jaarlijks doen leerlingen van twee scholen mee aan het ‘drieluik Mondiaal burgerschap’. Hierbij doen leerlingen mee aan het maken van een muurschildering met een Nicaraguaanse kunstenaar, een inleefatelier waarbij het leven in Nicaragua wordt nagespeeld en leesbevordering door middel van een storyteller die de kinderen meeneemt in zijn kinderboek dat zich afspeelt in Nicaragua.

 

Resultaten van de stedenband

Nu, vijf tot tien jaar na de investeringen, is duidelijk dat er in Jinotega veel is veranderd. De koffieboeren in het gebied hebben met behulp van de financiering van Zoetermeer/LBSNN de koffieteelt kunnen verbreden naar groenteteelt. Dit is belangrijk omdat koffieverbouw door klimaatverandering steeds lastiger wordt in bepaalde gebieden rondom Jinotega. Enkele honderden vrouwengroepen, bestaande uit 4 tot 6 vrouwen die onderling garant staan voor het microkrediet, hebben toegang gekregen tot financiering. Ook producenten/boeren hebben hun inkomens zien toenemen. Zij hebben daarmee hun levens- en woonomstandigheden kunnen verbeteren, ook hebben zij sindsdien hun kinderen naar school kunnen sturen.

 

Afbouwen

De PVV Zoetermeer vindt dat de gemeente Zoetermeer zich niet zou moeten verbinden aan landen waar autoritaire regimes aan de macht zijn, zoals het autoritaire regime van president Ortega in Nicaragua. Op vragen van de PVV antwoordt Wethouder Groeneveld dat Zoetermeer de band niet per direct zal opzeggen omdat het lidmaatschap aan het LBSNN een bijdrage levert aan het toekomstperspectief van een aanzienlijk deel van de bevolking van Jinotega en aan bewustwording van Zoetermeerse jongeren en organisaties van de milleniumdoelen. Wethouder Groeneveld: “Daarnaast ontvangen de private partijen en onderwijspartners in Jinotega sinds 2018 geen nieuwe financiering meer. De Nicaraguaanse overheid is daarbij niet betrokken. Wel zullen we onderzoeken welk afbouwscenario het meest passend is.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-