schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer! Deze week: Geschiedenis NK Schaken: NK 1982 met ruime marge voor Hans Ree

  

Titelhouder Timman doet dit jaar niet mee, want de KNSB kon niet tijdig duidelijkheid geven over de exacte data en plaatsen van het toernooi. En als tweede op de wereldranglijst moet Jan een ingewikkelde agenda beheren. Ook Genna Sosonko is afwezig, zit op Bali. Maar er zijn toch weer drie nieuwe sponsors gevonden: Scisys, Asconed en Crest Hotels. Van 13-26 maart 1982 is het NK eerst in het Crest Hotel in Amsterdam en het laatste deel is in het Crest Hotel te Drachten. Net als vroeger wordt het toernooi verkleind tot een twaalfkamp, met als eerste prijs fl.5500. In zijn voorbeschouwing in Het Parool vindt Rob Hartoch de winnaar van het komende kampioenschap heel voorspelbaar, dat wordt John van der Wiel, ook al zou Hans Ree ook nog wel in aanmerking kunnen komen! Verder is er een opvallende advertentie in de kranten van sponsor Scisys, want die verkoopt schaakcomputers bij Vroom & Dreesman! Het eerste krantennieuws ging gelijk over twee weekend-ronden en Peter Scheeren blijkt daarin te hebben afgerekend met de broers Rini en Hans Kuijf en staat nu op kop met 2/2. Peter Scheeren won ook de meestergroep in Wijk aan Zee en zal mede daarom binnenkort tot IM worden benoemd. Maar de ronde daarop stond Scheeren weer met beide benen op de grond met een nul door toedoen van Paul van der Sterren. Donner veegde tot zijn genoegen Böhm in 19 zetten van het bord. Ree leek te gaan winnen, maar schoot eens te meer een bok. De Telegraaf rekent niettemin ook Ree weer tot de grote kanshebbers gezien ook zijn winst in de vierde ronde. Algemeen Dagblad had het zelfs alleen maar over de zege van Hans Ree op Donner in de vijfde ronde. In de zesde ronde stijgen de kansen van Ree verder, ondanks een remise tegen Böhm, maar naaste concurrent John van der Wiel verloor van Jan Hein Donner. De stand halverwege na zes ronden is: 1-2. Hans Ree en Paul van der Sterren 4,5/6; 3-4. Jan Hein Donner en Peter Scheeren 3,5+1. Toch lijkt ook Van der Wiel met 3+1 nog niet uitgeschakeld. In de zevende ronde, gespeeld te Drachten, bleef Peter Scheeren goed in de race door een winst tegen Donner. Hans Ree won van Kick Langeweg. Maar ook Van der Wiel nam zijn kansen goed waar door van Böhm te winnen. In de negende ronde won Hans Ree van naaste concurrent John van der Wiel, waardoor het kampioenschap hem nauwelijks nog kan ontgaan, want Peter Scheeren verloor van Kick Langeweg. In de tiende ronde remiseerde Ree met concurrent Scheeren, die nu zo goed als uitgeschakeld is. Paul van der Sterren blijft echter goed volgen, won een halsbrekende partij van Hans Böhm en is Hans Ree tot op een halve punt genaderd! Maar Ree won ook in de laatste ronde een tactisch fraai opgezette partij van Hans Kuijf en eindigde met de fraaie score van 8,5/11. Paul van der Sterren kwam overigens niet verder dan remise tegen Kick Langeweg. De eindstand in Drachten werd zodoende:

1.Hans Ree 8,5/11; 2. Paul van der Sterren 7,5; 3. Gert Ligterink 7; 4-5. John van der Wiel en Peter Scheeren 6,5; 6-7. Hans Böhm en Kick Langeweg 5; 8-9. Jan Hein Donner en Rini Kuijf 4,5; 10. Rob Witt 4; 11-12. Christofoor Baljon en Hans Kuijf 3,5. Hans Ree is nu voor de vierde keer NK.

 

                                  Na Te2                                                         na … h3
Bohm Hans Langeweg Kick 1982 Van der Sterren Paul Ligterink Gert 1982a

 

Hans Böhm - Kick Langeweg 0-1. NK 1982 Amsterdam-Drachten. Kick toont nu stukwinst aan: Lc3! En 0-1, want er zou volgen: Tb1 Txd2; Txd2 Lxd2+; Kxd2 Lxb1 (stukwinst), enz.

Paul van der Sterren – Gert Ligterink 0-1. NK 1982 Amsterdam-Drachten. Gert speelt nu sterk Le2! Met de onweerlegbare dreiging Lxf3+; Dxf3 Dxf3+. En al 0-1 na Le2.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-