stadshart overzicht copyVerschillende partijen in de Zoetermeerse raad willen meer nieuwbouw van sociale huurwoningen, zeker in de nieuwe wijk De Entree. Volgens de plannen van het college zal daar alleen door particuliere investeerders gebouwd worden, niet door de corporaties.

Woningen die door particuliere investeerders gebouwd worden kunnen na 15 jaar weer verkocht worden, waarna deze verdwijnen uit het bestand van sociale woningbouw. Ook vallen woningen van particuliere eigenaren niet onder het toewijzingssysteem van Woonnet Haaglanden. Gevreesd wordt dan ook dat de gemiddelde wachttijd van sociale huurwoningen nog verder zal oplopen.

GroenLinks wil, samen met de PvdA, SP en Fractie van den Berg, dat de gemeente Zoetermeer zorgt voor behoud van de sociale huurwoningen, voor de mensen die ze het meest nodig hebben. PvdA-raadsleden Margot Kraneveldt en Susanne Bout waarschuwen al langer dat er te weinig sociale woningen worden gebouwd in Zoetermeer. “Woningbouwcorporaties zijn ervoor opgericht om goede betaalbare woningen te bouwen voor de langere termijn, maar bij de Entree worden zij feitelijk buitenspel gezet. Dat betekent dat de sociale woningen daar slechts 15 jaar als sociale woningen in stand worden gehouden. Daarna gaan de huren natuurlijk fors omhoog en zijn we deze woningen kwijt aan de grillen van de markt”, voorspelt Margot Kraneveldt.


Moties ingediend


De PvdA heeft tijdens de raadsvergadering van 6 april een aantal moties ingediend om te zorgen dat er meer woningen gebouwd worden voor de corporaties. Wethouder Paalvast noemde in zijn reactie op de moties dat eerst gekeken moet worden naar de omgevingsvisie Zoetermeer 2040, om te bepalen wat in welk gebied het belangrijkst is voor het bouwen van woningen. Hij verwacht dat deze omgevingsvisie nog in april klaar is en gepresenteerd zal worden aan de raad.

De uitslag van de stemming liet even op zich wachten, omdat de vergadering voortgezet werd naar dinsdag 13 april en daarna pas per brief gestemd kon worden. Uit de briefstemming blijkt dat de motie 'Anterieure afspraken bij nieuwe en bestaande woningbouwprojecten' van de PvdA is aangenomen. Afgesproken is dat het college de raad zal informeren of een bouwproject nieuw of bestaand is. Bij alle nieuwbouwprojecten in Zoetermeer wordt inzichtelijk gemaakt wat de inzet is van de gemeente en welke afspraken er nog gemaakt kunnen worden.

 

Lees ook: Woningbouwcorporaties-buitenspel-bij-nieuwbouw

-advertenties-

-goede doel-