In de nieuwe Cultuurvisie staat vooral stabiliteit, cultuur in de wijk, stimuleren van creatief talent en samenwerking centraal. Culturele partners gaan nog meer samenwerken en cultuur in de wijk brengen. 

De vorige cultuurvisie dateert uit 2015. ”Waar we ons toen vooral richtten op huisvesting, staat de programmering nu centraal”, licht wethouder Paalvast (Cultuur) toe. “Muziek, theater, dans en kunst brengt mensen samen en zorgt voor levendigheid. Des te belangrijker dat we in deze tijd inzetten op een divers en toegankelijk aanbod met aandacht voor cultuur in de buurt, voor het stimuleren van creatief talent en voor bijzondere doelgroepen.”

 

Uitgangspunten

De cultuurvisie biedt meer stabiliteit en zekerheid voor vooral het middenveld, zoals het Ebony Ensemble, JJ MusicHouse en Storytellers. Zij kregen voorheen per project subsidie, maar komen nu in aanmerking voor een vaste subsidie vanuit de gemeente. Kleinere producties kunnen voor projecten nog steeds een aanvraag indienen bij het Cultuurfonds. De visie is opgesteld voor de komende acht jaar.

hilkoHilko Folkeringa (directeur Stadstheater) is blij met de visie en de totstandkoming ervan. “De basisinstellingen zijn intensief betrokken en we nemen graag onze verantwoordelijkheid. Het is van groot belang dat deelname aan culturele activiteiten laagdrempelig is. Dit levert binding met de stad op, versterkt sociale cohesie en draagt zo bij aan het welzijn van inwoners. Hierbij werken we samen met onderwijsinstellingen en sociale partners in de stad. Cultuur is voor iedere inwoner van Zoetermeer. Ik hoop dat we cultuur snel weer naar de mensen toe kunnen brengen.”
Ook Folkeringa ziet dat er tijdens de coronacrisis meer samenwerking tussen culturele partners is, bijvoorbeeld bij de Cultuurzomer.

 

Cultuur om de Hoek

Een ambitie van de nieuwe Cultuurvisie is om culturele activiteiten voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door kleinschalige optredens en activiteiten in wijken te organiseren: Cultuur om de Hoek. Ook scholen zijn betrokken en doen mee met cultuureducatie in de klas.

 

Raadsbesluit

De uitwerking van de uitgangspunten en programmalijnen zijn gevat in de ‘Cultuurvisie 2030’ die in april wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter besluitvorming.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-