Bord StadsbouwakkoordDe gemeente Zoetermeer heeft samen met woningcorporaties en vastgoedpartijen het Stadsbouwakkoord ondertekend. Met het Stadsbouwakkoord gaan de 13 partijen gezamenlijk werken aan de Zoetermeerse bouwopgave.

Naast de gemeente en Zoetermeerse woningcorporaties nemen een aantal gerenommeerde en landelijk opererende gebiedsontwikkelaars, beleggers en bouwers deel aan het Stadsbouwakkoord. Wethouder Paalvast (Wonen & Energietransitie) waardeert de betrokkenheid van deze partijen bij Zoetermeer: “We staan voor een flinke uitdaging. Er is sprake van een enorme krapte op de woningmarkt, beperkte ruimte om te bouwen en van bestaande wijken die aan vernieuwing toe zijn. Daarnaast hechten Zoetermeerders veel waarde aan de groene omgeving. Dit Stadsbouwakkoord is een belangrijke mijlpaal bij het behalen van ons gezamenlijke doel: het realiseren van voldoende passende en betaalbare woonruimte en tegelijkertijd een kwaliteitsimpuls geven aan de stad als geheel.”

 

Visie per gebied

In het Stadsbouwakkoord wordt per gebied gekeken naar woningbouwprojecten, niet meer per kavel. Op deze manier worden er niet alleen woningen gebouwd, maar profiteert het hele gebied mee. Wethouder Paalvast geeft als voorbeeld de besluitvorming rond Markt 10. Hier komen niet alleen twee woontorens, maar is de omgeving van de nieuw te bouwen woningen ook mee genomen in de plannen, zoals de parkeergarage onder de Markt en het nog aan te leggen Burgemeester Aptroot Park. Paalvast: “We willen dat het hele gebied versterkt wordt door nieuwe bouwprojecten. We passen hier participatie aan de voorkant toe en gaan al in een vroeg stadium praten met omwonenden. Maar je kunt natuurlijk nooit helemaal uitsluiten dat op het moment dat zo’n woontoren er uiteindelijk komt, dat er toch mensen zijn die er niet helemaal blij mee zijn.”

 

Permanente Marktdialoog Zoetermeer

Om de samenwerking met deze partijen een vliegende start te geven wordt de Permanente Marktdialoog Zoetermeer (PMZ) opgericht. De PMZ wordt een netwerk- en kennisplatform van betrokken vastgoedprofessionals, woningcorporaties en de gemeente bij gebiedsontwikkelingen in Zoetermeer. De deelnemers komen in beginsel eens per kwartaal bijeen om een gezamenlijke, actieve en zichtbare bijdrage te leveren aan een kwalitatieve en betaalbare woningbouwontwikkeling in Zoetermeer.

 

Deelnemende partijen

Het Stadsbouwakkoord is ondertekend door Altera Vastgoed, AM, Amvest, BAM Wonen, Bouwinvest, De Goede Woning, Dura Vermeer, ERA Contour, Heijmans, Syntrus Achmea, Vesteda, Vidomes, Vestia en de gemeente Zoetermeer. Andere partijen kunnen zich ook aansluiten.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-