DSC01915a wEen stralend en warm slot heeft de eerste lentemaand van een koud imago afgeholpen. Bijna 3 weken lang hadden we namelijk van doen met kil en somber weer. Maar vooral de laatste dag pakte maart uit met ruim 24 graden in onze stad en in Limburg werd zelfs een landelijk warmterecord gescoord (26,1).

De voorbije maand begon nog heel aardig want op de 2e was het zonnig en zacht; het werd ongeveer 14 graden in Zoetermeer. Maar vanaf de 3e duikelde het kwik naar beneden hetgeen een lange periode van kilte inluidde. Met uitzondering van de 11e, toen het bijna 12 graden werd, bleef de temperatuur bijna 3 weken lang (ruim) onder de 10 graden. Omdat in die periode de zon meestal verstek liet gaan, was dat weerbeeld behoorlijk naargeestig. Gelukkig kwam in de laatste decade van maart de zon er steeds meer bij met als klap op de vuurpijl dus een stralende en (record) warme slotdag. De koude-periode verdween snel naar de achtergrond!

 DSC01904a w  DSC01908a w

Maart was aan de droge kant

DSC01909a wMidden in de kille fase, dus in de loop van de 2e week, viel er aardig wat regen. Maar per saldo was maart toch aan de droge kant; er viel in onze regio ongeveer 2/3 van wat gemiddeld is. Je ziet zodoende nu al de voorjaarsdroogte de kop opsteken zoals we die de laatste jaren zo gewend zijn. De overvloedige zonneschijn aan het eind van maart compenseerde de sombere periode zodat maart als ‘gemiddeld zonnig’ de boeken ingaat. Dat geldt ook voor de temperatuur die over het geheel genomen ‘normaal’ was.

We hadden nog enkele dagen nachtvorst met als uitschieter -3,6 en aan de grond zelfs -6,1, gemeten op 6 maart in buurttuin Zoete Aarde. Tot slot, op de 11e woedde er een heuse storm langs de kust die met zeer zware windstoten ook schade in Zoetermeer veroorzaakte.

 

April: terug naar af.

De tweede lentemaand begin nog redelijk met de eerste paar dagen flink wat zon hoewel de temperatuur een fikse stap terug doet richting de 10 graden overdag. Maar vanaf begin aanstaande week, 2e paasdag dus, wordt het nog kouder en kunnen er zelfs ‘maartse buien’ gaan vallen. Hoe anders was het weerbeeld vorig jaar toen we de zonnigste lente ooit beleefden waarbij in april de zon bijna onafgebroken scheen. Hopelijk komt de paasmaand tijdig bij de les zoals we dat de laatste jaren gewend zijn.

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-