Woningen uit de fabriek kunnen snel gebouwd worden. Zo helpen ze het woningtekort tegen te gaan. Maar zijn deze woningen niet te klein, anoniem en eentonig? Over dit onderwerp organiseert het Architectuurpunt Zoetermeer op 30 maart de online stadslezing ‘Woningen uit de fabriek – snel en flexibel’.

Tijdens de online stadslezing laten Mark Boschman (RoosBos Architecten) en Ana Rocha (ANAROCHA architecture) inspirerende voorbeelden zien van industriële en kleine woningen met kwaliteit. Jos Feijtel (Lid BZK Expertteam Woningbouw) vertelt over de behoefte aan een flexibele schil van woningen die je snel kunt plaatsen en weer verwijderen.

Flexwonen en Tiny houses

Het huidige woningtekort is met name nijpend voor spoedzoekers. Mensen die snel een (tijdelijke) woning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze net gescheiden zijn, op de vlucht zijn voor huiselijk geweld, nog maar net uit de maatschappelijke opvang komen óf een baan in een andere regio kregen. Niet alleen Tiny Houses, ook kleine appartementen en volwaardige eengezinswoningen. Woningen uit de fabriek kunnen heel snel gebouwd worden. Maar er zijn nog wat knelpunten. Zo zijn bijvoorbeeld bouwlocaties schaars. In Zoetermeer wordt onderzocht of op het oude baggerdepot aan de Ruimtebaan flexwoningen kunnen komen.

wonen bij larsEr is ook de nodige scepsis over industrieel bouwen. Dat het niet mooi is, of de kwaliteit onvoldoende. Terwijl je gebouwen in de fabriek perfect kunt voorbereiden en er juist op de bouwplaats veel fouten worden gemaakt. Het project Wonen bij Lars, dat RoosRos Architecten ontwierp in Lelystad is een interessant voorbeeld. ANAROCHA architecture bedacht Slim Fit, een functionele houten woning die op twee parkeerplaatsen past.

Online lezing: Het ArchitectuurPunt biedt in samenwerking met de bibliotheek Zoetermeer de lezing online aan, via een livestream vanuit het Forum. Het is hierbij mogelijk online vragen te stellen. Na aanmelding hieronder ontvangen deelnemers een bevestiging met verdere uitleg en een link voor deelname.

De stadslezing vindt online plaats op dinsdag 30 maart 2021 van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden kan via https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/online-stadslezing-woningen-uit-de-fabriek-snel-flexibel/.

 

-advertenties-

-goede doel-