20210317 23558

Burgemeester Bezuijen bij het stembureau in Buytenrode

Burgemeester Bezuijen maakt woensdag 17 maart een rondje langs diverse stembureaus in de stad. “Ik ben onder de indruk van hoe strak en soepel het allemaal geregeld is”, aldus de burgemeester. Zelf stemde hij al vroeg bij stembureau de Oosterkerk in Oosterheem.

“Als het te druk is in het stembureau, dan gaan we natuurlijk niet naar binnen, maar tot nu toe gaat dat prima. De mensen kijken ook op de druktemeter van de gemeente, waar staat welk stembureau druk of rustig is.”

Michel Bezuijen is blij dat de ongeldig verklaarde briefstemmen, in Zoetermeer was dat 6,6% van het aantal ingeleverde briefstemmen tot nu toe, opnieuw bekeken mogen worden. “Dit zijn aantallen die een verschil kunnen maken. Het is goed dat deze stemmen gecontroleerd worden en mogelijk toch mee kunnen tellen.” Bij de Tweede Kamer Verkiezingen van 15 maart 2017 waren er uiteindelijk 267 ongeldige stemmen in Zoetermeer, 0,35% van het totaal aantal stemmen.

 

Burgemeester Bezuijen 1Opkomstpercentage

De opkomstpercentages zijn dit jaar wat lastig te vergelijken met 4 jaar geleden, toen op 1 dag gestemd werd. Op de officiële dag van de verkiezingen hadden al vóór de stembureaus open gingen, 19,79% van de kiezers hun stem uitgebracht. Dit aantal werd 4 jaar geleden pas behaald om 11 uur. Dit jaar heeft 25% van de kiezers al vóór 11.00 de stem uitgebracht.
In 2017 was het opkomstpercentage in Zoetermeer aan het eind van de dag 79,93%, net iets lager dan het landelijk percentage van 81,57%.
Bezuijen: “Deze opkomstcijfers zijn niet slecht. Normaal gesproken stemmen de meeste mensen in de namiddag of avond, na hun werk. Maar dit jaar werken veel mensen door corona thuis, dat kan ook van invloed zijn op het moment van stemmen.”

 

Langer de tijd om te stemmen

Dit jaar hadden mensen langer de tijd om te stemmen, ook op maandag en dinsdag waren er stembureaus open voor mensen uit kwetsbare groepen. Bezuijen: “Ik ben heel tevreden dat we in Zoetermeer hetzelfde aantal stembureaus hebben als anders, 67 verspreid over de stad. Het was natuurlijk wel veel meer werk om het dit jaar te organiseren, met ook de pop-up stembureaus in tenten, maar we zijn trots dat het gelukt is en elke Zoetermeer in zijn eigen buurt kan gaan stemmen!”
Vandaag kunnen kiezers nog tot 21.00 uur in elk stembureau van de stad hun stem uitbrengen.

 

Stemmen voor blinden en slechtzienden

De burgemeester nam maandag al een kijkje op het Stadhuis-Forum, waar blinden en slechtzienden voor de eerste maal in Zoetermeer zelfstandig konden stemmen. Bezuijen: “Geweldig dat dit nu kan! Ik hoop dat er veel mensen gebruik van gaan maken. Wat mij betreft gaan we door met deze manier van stemmen.”

Lees ook: Stemmen-in-braille

 

-advertenties-

-goede doel-