oprichters1

De oprichters van Scoutinggroep John McCormick

Bij Scoutinggroep John McCormick (JMC) word je, dankzij de inzet van vele vrijwilligers, uitgedaagd je persoonlijk te ontwikkelen en je grenzen te verleggen met uitdagende activiteiten. De oudste scoutinggroep van Zoetermeer startte op 17 maart 2021, precies 75 jaar geleden.


oprichters3Het initiatief tot het oprichten van de oudste Scoutinggroep in Zoetermeer werd in 1946 genomen. Jan van Well, pastoor van de St. Nicolaasparochie, deed dit samen met Frans Buytendijk (Hopman) en Flip Rademaker (Vaandrig). De padvindersgroep kreeg de naam ‘St. Nicolaasgroep’ mee. Binnen een jaar werd de verkennersgroep uitgebreid met een welpenhorde. De opkomsten werden gehouden op de zolder achter het parochiehuis van de St. Nicolaaskerk.


In 1947 vroeg de pastoor onder andere aan Mevrouw Moers, ook iets te gaan doen aan padvinderij voor meisjes. Zij begonnen met een kabouterkring. Zij hielden hun opkomsten op een zolder tegenover de parkeerplaats van het parochiehuis.
Na de kabouters kwamen er ook gidsen. De meisjesgroep koos voor de naam ‘Reinilda’.

 

Nieuwe naam

                In de jaren zestig veranderde er erg veel. Op allerlei terreinen kwam men tot andere inzichten. In 1971 vond dan ook het samengaan van de jongens en meisjes in één groep, de Nicolaasgroep, plaats. Toen de Nicolaasgroep een stichting werd en niet meer verbonden was aan de rooms-katholieke kerk besloot de groep zich op 1 januari 1974 onder een nieuwe naam op het landelijk bureau van Scouting Nederland in te schrijven. Via een gemeentevoorlichter van de gemeente Zoetermeer werd er gekozen voor de naam Scoutinggroep John McCormick.
In 1999 werd het huidige clubhuis ‘De Chute’ in het Van Tuyll sportpark gebouwd.

Anno 2021 heeft de groeiende scoutinggroep negen speltakken voor leden tussen de 5 en 23 jaar: de Bevers (5-7 jaar), de Sioniehorde (Welpen, meisjes 7-11 jaar), de Dewanihorde (Welpen, jongens 7-11 jaar), de Gidsen (Scouts, meisjes 11-15 jaar), de Verkenners (Scouts, jongens 11-15 jaar), de Vrijbuiters (jongens en meisjes vanaf 12 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen), de Explorers (15-18 jaar), de Pivo’s (Roverscouts 18-21 jaar) en de Palostam (21+).
Het scoutingprogramma is zeer gevarieerd en afgestemd op de leeftijd. Kenmerken van Scouting zijn niet alleen de eigen mogelijkheden ontdekken, maar ook een nadrukkelijke en actieve rol in de samenleving, plezier, samenwerken, respect voor elkaar en de leefomgeving en zelfstandigheid leren.

75 jaar JMC
Meer informatie over het heden en verleden van scoutinggroep John McCormick is te vinden op de website www.johnmccormick.nl.  In het fotoarchief zijn meer dan 24.000 foto’s van groepsactiviteiten en ruim 700 nieuwsberichten uit de krant digitaal te bekijken.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-