carry around foto1 copy

 Als aanstaande ouder wil je je goed voorbereiden op de verzorging en opvoeding van je kindje. Alle informatie over dit onderwerp krijg je bij het volgen van de zwangerschapscursus ‘Liefdevolle verwachting’ van Maaike Peerbolte.

Wat je kunt verwachten na de geboorte

Maaike (34 jaar) verhuisde 3 jaar geleden, vanuit Oud-Beijerland waar ze is opgegroeid, samen met haar vriend Peter naar Zoetermeer. Maaike is werkzaam als spoedeisende hulp verpleegkundige  op de kinderspoedeisende hulp in Den Haag. Samen hebben ze twee kinderen Ilan van 5 en Lauren van 3. Naast haar werk in het ziekenhuis heeft ze 4 jaar geleden haar eigen bedrijf ‘Carry Around’ opgericht waar ze als draagconsulent ouders adviseert en begeleidt bij het dragen van hun kindje in een draagdoek of draagzak. Ook is ze een van de initiatiefnemers en oprichtster van MamaCafé  Zoetermeer.

Maaike houdt van jonge baby’s en is geïnteresseerd is alles wat met ouderschap te maken heeft. Maaike: “Ik heb het altijd raar gevonden dat er heel veel cursussen te volgen zijn om je voor te bereiden op de bevalling, maar dat er nauwelijks cursussen zijn die je voorbereiden op de periode ná de geboorte“. Door haar werk, diverse cursussen en de zorg voor haar eigen kinderen heeft ze inmiddels ruime kennis en ervaring opgedaan. Bij de zwangerschapscursus ‘Liefdevolle Verwachting’  kan ze al die ervaring delen met de toekomstige ouders. "Als je een kindje krijgt is de onzekerheid die je daarbij voelt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je hebt ineens de zorg voor zo’n klein wezentje dat totaal afhankelijk van jou is. Iedereen wil het beste voor zijn kindje en iedereen wil het graag goed doen. Ik wil mensen daar graag in ondersteunen zodat ze zich zekerder voelen". Maaike vertelt ouders onder andere over onderwerpen als hechting, slapen en huilen. Maar ook zaken als de ontwikkeling van hun kindje, de partner relatie en het sociale netwerk komen ruim aan bod. Ze vertelt de ouders niet hoe ze hun kind moeten opvoeden, maar geeft hen de tools en handvatten om opvoedkeuzes te maken die bij hen en hun kindje passen.

 

Cursus bij de ouders thuis

Aangezien het door corona lastig is om de cursus in een ruimte binnen te geven, heeft Maaike besloten om de cursus online te organiseren. Ze kan echt merken dat mensen heel erg behoefte hebben aan contact met elkaar. “Ik heb het afgelopen jaar een aantal keren de cursus ’Liefdevolle verwachting’ individueel oftewel bij de ouders thuis gegeven. In 2 avonden van 2-2,5 uur komen alle onderwerpen uitgebreid aan bod. Het is ook mogelijk om naar de persoonlijke wensen van de ouders de avonden in te richten. De ouders waren na afloop van de cursus erg enthousiast en zien de cursus echt als een eyeopener. Ze leren de signalen van hun kindje herkennen en kunnen daardoor goed inspelen op de behoeften. Hoe leer je bijvoorbeeld voorkomen dat je kindje huilt, want huilen is eigenlijk een soort laatste strohalm die baby’s hebben om te communiceren. Als baby’tjes bijvoorbeeld op hun handjes sabbelen dan laten ze zonder huilen al zien dat ze gewoon honger hebben.

carry around foto 3 copy copy

  

Relatie met partner

Ook de relatie met de partner komt aan de orde in de cursus. “Het is natuurlijk heel belangrijk om de verwachtingen die je hebt naar elkaar uit te spreken. Als je dit niet doet dan kan dat tot de nodige botsingen leiden. Het is best wel eens lastig om het gesprek aan te gaan als partners. Als je samen de cursus hebt gevolgd kun je daar samen nog eens over praten en heb je op die manier een ingang om het onderwerp wat je wilt bespreken wat makkelijker te kunnen aankaarten”. Maaike hoopt dat jonge ouders de waarde inzien van het volgen van deze cursus. Haar overtuiging is dat je heel veel negatieve zaken kunt voorkomen als je goed voorbereid bent.

De cursus ‘Liefdevolle verwachting’ start op 1 april en bestaat uit 4 online bijeenkomsten van 19.30 - 21.00 uur. De kosten zijn € 150 per deelnemerskoppel. Meer informatie over Maaike en de cursus is te vinden op www.carryaround.nl of bel Maaike 06-46250846.

 

Tekst: Winifred Dwars

Foto’s: Astrid Grootscholten

-advertenties-

-goede doel-