geld euros munt en briefHet college wil de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) ruimhartig inzetten. De regeling is opgezet voor mensen die door corona een tijdelijke val in inkomsten hebben, terwijl de vaste lasten doorgaan.

Wethouder Rosier: “We hebben er als college voor gekozen om bij de TONK regeling geen maximum te hanteren. Als iemand 400 euro nodig heeft voor de huur dan kan dat, maar als het 500 euro is, dan wordt dat óók toegekend. Het Rijk geeft geld aan de gemeenten voor deze regeling, maar we hebben zelf ook al miljoenen opzij gezet vanuit de Eneco-gelden zodat we niet tekort gaan komen. Zo kunnen we echt doen wat nu nodig is.”

De TONK regeling is niet alleen voor ondernemers, maar voor iedereen die, voor de duur van een half jaar, extra steun nodig heeft vanwege de coronacrisis. Het geld is specifiek bedoeld voor het opvangen van woonlasten, huur of hypotheek. Wethouder Van Driel legt uit: “Via een webformulier kunnen mensen een aanvraag doen. Hier wordt een berekening gemaakt via hun aangeleverde gegevens en is direct duidelijk of ze in aanmerking komen voor de ondersteuning. De ondersteuning wordt snel en automatisch toegekend, achteraf toetsen we of iemand wel echt recht heeft op de regeling.”
TONK geldt van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 en kan met terugwerkende kracht per 1 januari worden aangevraagd.

De TONK regeling zal in Zoetermeer uiterlijk half april starten, als het aan de wethouders ligt liefst nog wat eerder.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-