egberdina met thee

Egberdina aan het werk in de tuin

Zoetermeer heeft in de gemeente veel vrijwilligers die zich inzetten voor verschillende instanties. Variërend van een paar uurtjes per week tot meerdere dagen per week. Deze week vertelt Egberdina Tabernal, vrijwilliger bij de Hof van Seghwaert, over haar werk en wat het precies inhoudt.

In de wijk Seghwaert ligt een hele bijzondere tuin genaamd: De Hof van Seghwaert. Deze boomgaard met wijktuin kun je vinden achter de Gaardedreef 169 en is een unieke plek in Zoetermeer. Voordat de woonwijk Seghwaert in de jaren ‘70 werd gebouwd lag hier een agrarisch gebied met perenboomgaarden. Toen alle huizen en winkels waren gebouwd, was er nog slechts een derde over van de oorspronkelijke boomgaard. In 2014 is door buurtbewoners stichting ‘De Hof van Seghwaert’ opgericht om deze boomgaard te behouden en de tuin om te vormen tot wijktuin.

 

Een paradijs in Seghwaert

De wijktuin wordt onderhouden door zo’n 80 vrijwilligers. Een van hen is Egberdina Tabernal. Egberdina, die over een paar maanden 80 jaar wordt, is begin 2020 in Seghwaert komen wonen. Vanaf juni 2020 is ze actief als vrijwilligster bij Hof van Seghwaert. Hiervoor heeft ze ruim 38 jaar samen met haar man in Voorburg gewoond. Nadat haar man overleed wilde ze graag op een plek wonen waar winkels zijn, maar waar het ook groen is. Egberdina: “Toen ik net in Zoetermeer woonde, ging ik vaak wandelen in de buurt en toen ontdekte ik dit paradijs. Ik was gelijk geïnteresseerd. Ik ben kennis gaan maken en mocht al snel als gastvrouw mee helpen. Ook help ik met aardbeien plukken, bessen plukken en de druivenstokken verzorgen.” Tuinieren is voor Egberdina iets wat ze wel vaker heeft gedaan. Haar man had vroeger moestuinen en ze heeft hem vaak geholpen bij het werk in de tuin. Wat Egberdina zo aantrok in De Hof is het feit dat het onderhoud er gedaan wordt volgens de principes van Permacultuur.  Als je Permacultuur toepast zorg je ervoor dat de gewassen elkaar versterken.  Dit zie je bijvoorbeeld terug bij de wijngaard waar de perenbomen de druivenstruiken beschermen tegen de wind. Ook in de moestuin helpen de planten elkaar. Een voorbeeld is om uien tussen de kool te poten. De uien zorgen ervoor dat insecten de koolplanten niet opeten.

 

Hop plukken

Egberdina werkt geen vast aantal uren in de tuin. Dat hoeft niet bij de Hof van Seghwaert. Tijdens openingstijden ben je als vrijwilliger welkom. Het is er altijd gezellig, en er is altijd wel wat te doen. Samen met de coördinatoren, die zelf ook vrijwilliger zijn, wordt bepaald wat er moet gebeuren. Elke week zijn er weer andere klusjes. Ergberdina is als gastvrouw actief maar ook druk aan het werk om de tuin bij te houden. Egberdina: “Ook als je bepaald werk niet zo goed kunt, mag je het toch proberen en kan je stoppen als je moe wordt.” Het zware werk zoals snoeien wordt gelukkig door anderen gedaan. De Hof van Seghwaert is het hele jaar open, hoewel  ’s zomers de openingstijden wat ruimer zijn dan ’s winters.  Ook worden er regelmatig evenementen gehouden. En er zijn activiteiten zoals de Voorlees Express (in samenwerking met Piëzo Zoetermeer)  en knutselmiddagen voor de kinderen.

Een mooi verhaal is de keer dat Egberdina hop wilde plukken. Egberdina: “De hop staat in de oude boomgaard. Omdat het allemaal zo groen was had ik niet snel in de gaten dat ik plotseling tot mijn enkels in het water stond te soppen. Gelukkig droogden mijn schoenen weer goed op en hoefde ik ze niet weg te gooien!”

 

Kindernatuurtuin

egberdina peren

Wat ze ook zo bijzonder vindt is de Kindernatuurtuin. Een derde van de boomgaard is speciaal voor kinderen ingericht om ze zoveel mogelijk bij de natuur te betrekken. Kinderen helpen bijvoorbeeld mee tijdens de perenpluk. Van de peren wordt perensap gemaakt zonder enige toevoeging. De flessen perensap worden verkocht in het winkeltje van de Hof. Kinderen zijn ook altijd enthousiast om naar de vlindertuin te gaan en alle dieren te zien die er rondlopen zoals de kippen, konijnen en egels. Het is een hele bijzondere tuin volgens Egberdina met mooie plekjes die voor jong en oud leuk zijn.

 

De kracht van de natuur

Afgelopen week was ze nog even in de tuin. De perenbomen zijn na het snoeien weer helemaal aan het uitlopen. “De kracht van de natuur, daar verwonder ik me over. Voor iedereen die daar helpt is dat het wonder dat je mag zien. Zoveel mogelijk mensen zouden deze natuurvriendelijke tuin moeten komen bekijken.”

 Zeker in deze tijd met de Corona-epidemie is Egberdina heel dankbaar dat ze nog actief kan zijn. “Het geeft me blijmoedigheid en het geeft me ook een waardevol gevoel dat je op zo’n bijzondere plek nog echt iets kan doen als oudere.” Ook het contact met de andere vrijwilligers is waardevol voor haar. De sfeer tussen de vrijwilligers onderling is erg goed.

Tekst: Winifred Dwars

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-