Diftar 2De eerste gevolgen van het referendum over het Afvalbeleid worden nu langzaam duidelijk. Het raadsbesluit over het Afval – en grondstoffenbeleidsplan 2021 wordt opgeschort, alle werkzaamheden zijn nu stopgezet. Daarnaast kunnen ook de al in de begroting opgenomen besparingen niet doorgaan.


Het toewijzen van het inleidend verzoek tot een referendum heeft als gevolg dat het raadsbesluit van 14 december 2020 nu niet uitgevoerd zal worden. Concreet betekent dit dat er geen voorbereidingen genomen worden voor het stoppen met gratis ophalen van het grofvuil, of voor de aanschaf van minicontainers voor PBD-afval en dat er nog geen onafhankelijk onderzoek komt naar bronscheiding versus nascheiding. Ook de start van de communicatiecampagne moet worden uitgesteld.

 

Financiële gevolgen

Door het uitstel van de voorbereidingen en uitvoering van de verschillende maatregelen schuiven ook de opgenomen besparingen in de gemeentebegroting op. In 2021 was al een besparing van €173.000 opgenomen in de begroting, dit loopt komende jaren op tot €723.000 in 2024.
De raad zal op 15 maart 2021 of op 6 april 2021 een besluit nemen op het definitief verzoek tot het houden van een referendum. Als de raad besluit dat het referendum er moet komen, komen hier ook nog de kosten bij van het organiseren van het referendum. Een referendum staat wat organisatie betreft ongeveer gelijk aan het organiseren van verkiezingen. De huidige Tweede Kamerverkiezingen kosten de gemeente ongeveer ongeveer 1,2 miljoen, maar de helft hiervan komt door extra maatregelen vanwege het coronavirus.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-