mesZoetermeer doet als een van de 15 gemeenten mee met het Actieplan Wapens en Jeugd. Het plan is in november 2020 naar de Tweede Kamer verzonden en zet in op het terugdringen van het gebruik van (steek)wapens onder jongeren.


In Zoetermeer zijn er de afgelopen jaren geen steekincidenten onder jongeren met dodelijke afloop geweest, wel heeft steekwapengeweld tot gewonden geleid. In november 2020 was er nog een steekincident in Palenstein, waarbij een jongere gewond raakte. Ook is er in de Zoetermeerse wijk Oosterheem overlast van groepen jongeren. Handhavers constateren bij aanhoudingen soms ook bezit van (steek)wapens onder jongeren, ook worden soms wel steekwapens aangetroffen in de omgeving van locaties waar jongeren vaak samenkomen.


Lokale acties

Burgemeester Bezuijen licht in een memo aan de raad het Actieplan toe. De lokale aanpak in Zoetermeer moet nog verder ontwikkeld worden, samen met de lokale partners in de strafrechtelijke keten, jeugd en onderwijs. Ook initiatieven die nu al lopen worden verder ontwikkeld, zoals de aanpak van problematische jeugdgroepen en inzet van schoolwijkagenten en schooljongerenwerkers. Jeugdgroepen worden niet alleen als groep benaderd, maar jongeren die lid zijn van zo’n groep komen ook persoonlijk in beeld met bijvoorbeeld hun thuissituatie en mogelijk (jeugd)hulp.


Nieuwe acties zijn onder meer het opnemen van het wapenverbod in de APV en een oproep tot een regionale wapen-inleveractie. Wijkpartners zullen ingezet worden om risicojeugd(groepen) tijdig in beeld te krijgen en via wijkaanpakken zullen waar nodig preventieve maatregelen worden ingezet.


Het Actieplan Wapens en Jeugd is tot stand is gekomen in samenwerking met het Ministerie van Justitie & Veiligheid, partners uit de strafrechtelijke keten, de (jeugd)hulpverlening en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-