DSC01561a wDe eerste herfstmaand ontpopt zich in het nieuwe klimaat steeds meer als een (na)zomermaand. Zo scheen rond het midden van de maand de zon uitbundig en vestigde de fruitmaand nieuwe warmterecords. En het aantal warme dagen (boven 20 graden) was hoog: ongeveer 15 stuks.

September begon echter vrij koel met maxima die niet of nauwelijks de 20 graden haalden. Er viel de eerste week ook aardig wat regen maar gelukkig scheen de zon regelmatig tussen de wolken door. Vanaf de 13 brak er een periode van onafgebroken stralend en droog weer aan die ruim anderhalve week aanhield: een echt nazomertje. Nog nooit in de officiële weergeschiedenis (vanaf 1901) is de tweede decade van september zo zonnig geweest. Zo kon het opwarmende klimaat opnieuw een prijs aan haar inmiddels imposante erelijst toevoegen.

 

DSC01471a wHitterecord

Behalve de zon piekte ook de temperatuur naar unieke waarden voor de eerste herfstmaand. Op maandag de 14e noteerde Zoetermeer al ruim een zomerse dag met 28 graden. En meteen de (dins)dag erna volgde een tropische dag met ongeveer 31 graden in onze stad. Zo warm is het hier zeer waarschijnlijk zo laat in september nog nooit geweest. Maar helemáál bijzonder was dat het op 15 september in ons land (te Gilze-Rijen) voor de eerste keer meer dan 35 graden werd in september; en dan te bedenken dat de maand al vergevorderd was! Na dit hittepiekje bleef het nog een week zeer aangenaam zomerweer met maxima van rond 23 graden. Maar daarna viel de herfst in met pittige buien en maxima die soms niet of nauwelijks 15 graden aantipten.

 

September was zeer zonnig en vrij warm

Ondanks het mindere slot gaat september 2020 als ‘zeer zonnig’ de boeken in. Er viel ongeveer de normale hoeveelheid neerslag. Per saldo valt september als ‘vrij warm’ te betitelen. Dat kwam met name door de extra warmte in het nazomertje hoewel die warmte toen ook een stuk werd afgeroomd door frisse nachten. De wind tot slot haalde in de voorbije fruitmaand bij lange na geen stormkracht hoewel hier niet ver vandaan (Hoek van Holland) op vrijdagavond de 25e korte tijd een zware storm woedde.

 DSC01521a w  DSC01540a w

Oktober duikt verder de herfst in

Meteen vanaf de eerste dagen van de tweede herfstmaand gaan depressies bij ons de boventoon voeren. Die brengen regelmatig regen en weinig zon. Ook als we wat verderop kijken is onbestendig herfstweer troef met maxima die rond of onder het gemiddelde liggen. Maar je weet niet wat oktober daarna nog vermag in ons steeds warmer wordende klimaat...

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-