Examenleerlingen krijgen uiterlijk donderdag 4 juni te horen of zij het felbegeerde diploma in ontvangst mogen nemen. Maar hoe gaat dat eigenlijk nu, met alle coronamaatregelen? Drie examenkandidaten vertellen hoe zij deze periode ervaren. Vandaag Zoë over haar vmbo-examen op het ONC Clauslaan.

zoe 1

Zoë Teeuwisse
vmbo kader-examen op het ONC Clauslaan

Hoe is jouw examen gegaan?

We moesten nog een paar schoolexamens afronden. Het was best wel bijzonder om met maar een paar kandidaten in een klaslokaal te zitten met veel afstand en niet met iedereen in de grote gymzaal. Ik had me er in ieder geval iets heel anders bij voorgesteld van tevoren!
Het is ook van de een op de andere dag omgeslagen, dat was heel gek. De ene dag ga je met z’n allen naar school en de dag erna moet je allemaal verplicht thuisblijven.

 

Hoe heeft school jou ondersteund tijdens je voorbereiding op je examen?

Ze hebben heel goed geholpen met uitleg geven hoe het zou gaan op de schoolexamens, dat je afstand moest houden enzo. We konden gewoon via Teams onze mentor of een docent vragen stellen en zo kon je online een soort bijles krijgen. Dit is minder makkelijk dan als je tegenover je leraar zit, dan kan ik het veel sneller in mijn hoofd krijgen, maar het was fijn dat het zo kon.

 

zoe 2Denk je dat je examen minder waard is omdat je geen centraal examen hebt gedaan?

Ja, dat denk ik eigenlijk wel! Maar aan de andere kant is het wel een heel grote groep in heel Nederland die het op deze manier moest doen. Ik vind dat ik het op de een of andere manier minder verdiend heb. Ik denk dat er bij een Centraal Examen meer druk op zit en dat het spannender is.

 

Ben je tevreden over hoe het examen is verlopen?

Ik ben wel tevreden want ik heb er wel 4 jaar naar toegewerkt en ben wel heel blij dat het me gelukt is. Ik heb zeker wel mijn best ervoor gedaan!

 

Wat ga je nu doen aan opleiding of werk?

Ik ga naar het ROC Mondriaan in Den Haag om een hotelmanagement opleiding te doen met horeca. Ik kan later dan twee kanten op, hotel of horeca. Ik vind het allebei heel erg leuk en weet nu nog niet wat precies te kiezen. Ik was dus wel heel blij dat ik hier beide kan doen. Na deze opleiding kan ik me nog verder specialiseren in horeca of hotel, maar dat zien we dan wel!

 

Wat heb je het meest gemist? 

Ik denk de diploma uitreiking, dat vind ik heel jammer. Er komt natuurlijk wel een soort uitreiking, maar in ieder geval niet met alle vierdejaars in één grote zaal.
Ik had ook al vier jaar uitgekeken naar het examengala en dat gaat nu opeens niet door! Je komt dan binnen met heel bijzonder vervoer en een mooie jurk. Ik had al een mooie jurk, nog van mijn verjaardag, maar die kan ik dus niet dragen op het eindexamengala.
Als dit allemaal voorbij is, ga ik wel met vriendinnen zelf een feestje bouwen om het goed af te sluiten. Het voelt nu eigenlijk nog niet echt afgesloten voor mij! Misschien wel met mijn vriendinnen op een terrasje.
Maar de vlag mocht wel uit, dat is in ieder geval wel zoals het hoort!

 

Hoe ga jij je vakantie houden?

De planning was om met mijn familie naar Spanje te gaan, maar we weten niet of dat kan. We hebben nu het plan om naar een camping in Nederland te gaan, waar ook een aantal vriendinnen heen gaan, dus dat is ook wel heel gezellig.

Tekst: Rita Soutendijk

Foto's vlaggen: John Slotboom en Miroslav Buhac

-advertenties-

-goede doel-