image1

Bob en Justin, samen met trotse trainer Jan Rust

Bob Lausberg en Justin van Bergen, beide judoka met een beperking en trainingsmaatjes, mochten allebei een jeugdprijs van de Stichting Haagse sportstimulering voor gehandicapten in ontvangst nemen op maandag 2 maart. De jeugdige sporters wonen in Zoetermeer, maar trainen bij Sportcentrum Rust in Den Haag.

Bob, 10 jaar, en Justin, 13 jaar, zijn beide geboren met spina bifida, waardoor ze o.a. gevoel missen in hun voeten. Beide jongens kunnen met behulp van spalken wel lopen. De jonge sporters beoefenen A-judo, aangepast judo speciaal voor mensen met een beperking in welke vorm dan ook. In het geval van de jongens betekent dit, dat zij op de knieën op de mat verschijnen, dit wordt ook wel newaza genoemd. Justin beoefent inmiddels al 6 jaar deze tak van sport, Bob verschijnt al 5 jaar op de mat. Bob en Justin zijn actief bij Sportcentrum Rust, waar ze samen trainen in een reguliere groep met andere judoka’s. Sinds een jaar beoefenen beide sporters ook A-sambo, een Russische variant op judo. De jongens betreden regelmatig de judomat op toernooien, allebei in hun eigen categorie en behalen mooie resultaten.
Soms komt het voor dat er categorieën worden samengevoegd en dan moeten ze tegen elkaar. Dat is volgens Bob niet erg: ”We zijn en blijven maatjes alleen die 2 minuten even niet.”

image0Beide judoka’s waren genomineerd voor de jeugd sportstimuleringsprijs die wordt uitgereikt door de Stichting Haagse sportstimulering voor gehandicapten. Daarbij wordt onder andere gekeken naar prestaties, inzet en motivatie. De jury was eenduidig in hun besluit: “Bij jeugdsporters zijn er geen verliezers, alleen winnaars!”. Daarop kregen beide sporters een cheque van 250,- overhandigd.
Dit is volgens de moeder van Bob, naast een ontzettend groot compliment en steun vanuit de stichting, ook een mooie bijdrage voor de kosten die gemaakt worden om buitenlandse toernooien te bezoeken. Beide heren hebben namelijk grote ambities, Justin wil de beste van de wereld worden. Bob gaat voor ’het hoogst haalbare’.

De stichting Haagse sportstimulering voor gehandicapten werd 5 jaar geleden opgericht door Hans Willink. Hans vond het als sportfotograaf opvallend dat er allerlei grote sportgala’s waren, waar er op allerlei vlakken sporters geëerd werden, maar er nooit een sporter met een beperking voor zijn lens kwam. Bij navraag zei de gemeente: “dat er geen sporters met een beperking grote prestaties neerzetten.” Sindsdien reikt de stichting elk jaar de Wouter Duinisveld award en de jeugdprijs uit. “Want die prestaties zijn er zeker wel en wij eren ze!”, zegt Willink trots.

Tekst: Monica Lausberg

-advertenties-

-goede doel-