Lilianne Ploumen en raadsleden PvdA Zoetermeer bij LLZTweede Kamerlid Lilianne Ploumen bezocht op 11 februari het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer, dat in financieel zwaar weer verkeert. Samen met PvdA-raadsleden sprak zij met directeur Erik Booden over de onzekere situatie waarin het ziekenhuis zich bevindt.

Sinds 2015 behoort het LangeLand Ziekenhuis tot de Reinier Haga Groep. De juridische fusie van het Haga Ziekenhuis in Den Haag, het Reinier de Graaf in Delft en het LangeLand is echter stopgezet. Dat leidt tot onzekerheid voor de mensen die in het ziekenhuis werken en de patiënten, die zich afvragen of zij volgende maand nog wel in Zoetermeer terecht kunnen.

De PvdA maakt zich zorgen, zowel landelijk als lokaal. “We hebben in Lelystad gezien wat een drama het is als een ziekenhuis plotseling failliet gaat en mensen voor acute zorg of een behandeling ver moeten reizen. De inwoners van Zoetermeer moeten er zeker van kunnen zijn dat zij goede en toegankelijke zorg krijgen, dichtbij huis. We moeten ervoor zorgen dat we nooit meer een ziekenhuis ongecontroleerd failliet laten gaan”, licht Kamerlid Lilianne Ploumen toe. “Ik heb vragen gesteld en een debat aangevraagd om boven water te krijgen wat er precies aan de hand is. Fijn dat we vandaag met het ziekenhuis in gesprek konden.”

“We hebben als gemeenteraad al eens eerder actie gevoerd voor het behoud van het ziekenhuis. Iedere keer die onzekerheid, daar zit Zoetermeer niet op te wachten”, vult raadslid Susanne Bout aan. “Het LangeLand moet overeind blijven. Er wordt notabene een prachtig orthopedisch centrum naast gebouwd. De basiszorg in Zoetermeer mag niet verdwijnen. Daarom werken we als PvdA Zoetermeer nauw samen met onze Tweede Kamerfractie om dat te voorkomen.”

In het gesprek werd duidelijk dat de situatie van het ziekenhuis op korte termijn onder controle is en er hard gewerkt wordt aan oplossingen. “Wij danken het LangeLand Ziekenhuis voor het openhartige gesprek. De directie is in onderhandeling met zorgverzekeraars om te komen tot goede, meerjarige afspraken met eerlijke tarieven. Daar is even tijd en rust voor nodig”, aldus Ploumen. “Wij blijven in contact met het ziekenhuis en houden de ontwikkelingen vanuit de Kamer en de gemeenteraad goed in de gaten”.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-