PGx FotoApotheker Angel Sellier van Alphega apotheek Middelwaard in Meerzicht is een van de 17 apotheken in Nederland die een speciale DNA test aanbiedt. Met de test kunnen medicijnen veel beter afgestemd worden op de patiënt. Zo kunnen bijwerkingen worden verminderd en is het medicijn effectiever.


angel sellierAngel Sellier: “Een farmacogenetische test is iets nieuws in de Nederlandse apotheek. Het is een test waarmee wij kunnen bepalen welk geneesmiddel het beste resultaat geeft bij een persoon. Ieder mens heeft een uniek DNA. In veel gevallen kan het verschil in DNA leiden tot een verklaring waarom een medicijn wel of niet goed werkt.
Met een wattenstokje neemt een medewerker in de apotheek wangslijmvlies bij een persoon af. Na ongeveer 10 dagen hebben we een duidelijk beeld welke geneesmiddelen voor iemand geschikt kunnen zijn én welke dosering het beste resultaat geeft met de minste bijwerkingen. Tot nu toe konden we eigenlijk alleen maar uitgaan van gemiddelden.”
De DNA test, ook wel farmacogenetische test, blijft een heel leven geldig. Het DNA wijzigt immers niet. Ziekenhuizen maakten al langer gebruik van deze testen, maar vaak alleen in uitzonderlijke situaties. Angel: “Het bepalen van de hoeveelheid medicijnen was tot nu toe vaak ‘natte vingerwerk’, je moest maar gokken en van gemiddelden uitgaan hoeveel medicijn er nodig zou zijn. Met deze test kan je dat veel nauwkeuriger bepalen en voorkom je dat iemand teveel medicijnen krijgt, met meer bijwerkingen.”

-advertenties-

-goede doel-