brand industrieweg6Een zeer grote brand heeft in de nieuwjaarsnacht meerdere bedrijfspanden aan de Industrieweg verwoest. De brand werd om even over half drie ontdekt, in het recyclingbedrijf firma Koot. De metershoge vlammen sloegen al snel over naar naastgelegen panden.

brand industrieweg  brand industrieweg5 


De Zoetermeerse brandweer was als eerste ter plaatse en schaalde al gauw op naar zeer grote brand, GRIP 1, het hoogste alarmniveau. Brandweereenheden uit de omgeving, zoals uit Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Rijswijk, De Lier, Benthuizen, Wateringen en Honselersdijk kwamen de Zoetermeerse collega’s helpen om de vuurzee te bestrijden.
Uiteindelijk brandde ongeveer de helft van de bedrijfspanden aan die kant van de straat af. De vlammen sloegen ook over op het naastgelegen Shurgard, waar vele mensen opslagruimte huren. Volgens de brandweer moet ook dat pand als verloren worden beschouwd.


Tegen de ochtend kreeg de brandweer de brand onder controle, maar zelfs rond 10 uur in de ochtend waren zij nog bezig met nablussen. De brandweer zette onder meer een blusrobot en hoogwerkers in om het vuur te bestrijden.

brand industrieweg5  brand industrieweg3 


Het gebied rond het bedrijf is door de politie afgezet. Er worden in de omgeving metingen verricht naar de concentratie van eventuele giftige stoffen in de lucht. In eerste instantie trok de rook grofweg richting Nootdorp, maar later in de nacht draaide de wind en kwam de rookkolom over Zoetermeer te liggen. Uit de metingen bleek dat de rookontwikkeling geen gevaar voor Zoetermeer- vormde. Wel was de brandlucht in de wijde omgeving te ruiken en gaf de brandweer aan omwonenden het advies ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

Burgemeester Aptroot liet zich ter plaatse op de hoogte stellen van de bestrijding van de brand. Hij reageerde op Facebook: "2020 begon in Zoetermeer zo positief. Centraal vuurwerk, jongerenfeest, horeca gezellig. En dan grote brand. Rij bedrijfspanden in as. Veel gedupeerden, ik leef zeer met ze mee. Dank hulpdiensten voor de enorme inzet, nu nog bezig. Allemaal (ik ook) nog geen bed gezien."

 brand aptroot

Foto's: Roy  Wolters, Wolters Producties

Film: Omroep West

-advertenties-

-goede doel-