48uurSiem 5Om Stichting Iedereen een maaltijd te steunen, hebben de radiomakers van Foute-radio en Radio079 de handen ineen geslagen. Zij bouwden vrijdag hun studio op in de lunchroom van deze stichting om geld op te halen. Het doel is om mensen die geen geld hebben, toch een maaltijd te geven.

Stichting Iedereen Een Maaltijd (kortweg SIEM) heeft een lunchroom in het Woonhart. Met de opbrengst van de lunchroom worden maaltijden gemaakt voor mensen die het (tijdelijk) financieel slecht hebben. Deze maaltijden worden in de lunchroom bereid en afgehaald of thuisbezorgd. De stichting wordt niet door subsidie ondersteund en kan maaltijden blijven verstrekken dank zij donaties. 

Radiomaker John de Brabander van 'Foute-radio' is als Zoetermeerder begaan met mensen in de minima. Hij vindt het niet kunnen dat er stadsgenoten zijn die te weinig geld hebben voor een fatsoenlijke maaltijd of kinderen die zonder ontbijt en lunch naar school moeten. "Ik zie hoe hard Brenda Hartgring, dé vrouw achter SIEM, werkt om mensen een maaltijd te kunnen bezorgen. Ik wilde niet toekijken, maar iets doen. Zo kwam ik op het idee om een heel weekend live vanuit de lunchroom uit te gaan zenden en iedereen te vragen om geld of voedsel te doneren. Enorm leuk dat veel mensen hier enthousiast over zijn," zegt John.

Al snel sloten de radiomakers van Radio079 aan en kon de marathon uitzending op vrijdag 20 december van start gaan.

 

 48uurSiem 1  48uurSiem 4
Rob Heijne draait platen De artiesten zijn er klaar voor

 

 

Niet slapen voor blikjes soep en contanten

De lunchroom werd gedeeltelijk ingericht als radio studio en in de hoek van de zaak kwam een podium. Op vrijdagavond 20 december, om 23 uur gingen de beide radiostations 'on air'. Meteen kwamen mensen eten en geld brengen. Leon Gerla van Radio079 vertelt: "We waren nog maar net begonnen en de eerste donaties kwamen binnen. Dat is nou precies waar wij het voor doen. Samen met John de Brabander hebben wij de hele nacht uitgezonden. We hebben verzoekplaatjes gedraaid en veel gelachen. Of ik moe ben? Vraag dat maar als het zondag afgelopen is. Tot die tijd ga ik door, want een beetje vermoeidheid is bij mij zo weer weg na goed slapen, maar voor mensen die honger hebben is het niet zomaar over". 

Naast live radio, waren er ook artiesten die langs kwamen, zo waren er Johan Rensen, Ricky Jansen en Priscilla Boutier die kwamen optreden. Voor de mensen met lef was er ruimte om met karaoke muziek op te treden.  

48uurSiem 2   48uurSiem 5  48uurSiem 3
 Op de foto met Micky & Mini  Priscilla Boutier treed op  'Kerst is leuker als we samen zijn'

Kerstfeest met Mickey

Speciaal voor mensen in de minima was er zaterdagavond 21 december een besloten feest. Zij werden getrakteerd op lekker eten, optredens en twee bijzondere gasten. Mickey en Mini Mouse waren speciaal gekomen voor een meet and greet. Brenda van SIEM kijkt terug: "Het is een geweldig feest geweest, waar iedereen het naar zijn zin had. Nu geven wij het hele jaar maaltijden weg, maar zo met kerst en dan ook nog in de vorm van een feest, geeft mij dat het echte kerstgevoel." Brenda hoopt dat zij ook in 2020 veel mensen blij kan maken met een maaltijd, maar het liefst zou ze zien dat armoede in Zoetermeer zou verdwijnen.  

 

Foto's: Jordy Bruijnius

-advertenties-

-goede doel-