brandweer molen3Onlangs heeft de brandweer geoefend op Molen De Hoop. Drie ploegen van verschillende kazernes oefenden met het redden van een slachtoffer uit de molen. Zo konden de brandweermensen oefenen met een niet alledaagse en uitdagende situatie.

De briefing voor het breandweerteam: ‘Op de bovenste zolder is iemandvan de trap gevallen en deze persoon kan niet meer zelfstandig naar beneden komen. De persoon dient door de molen, via de luiluiken, op een redbak naar beneden gebracht te worden.’

brandweer molen  brandweer molen2 


De hoogwerker, die voor de molen stond, is alleen gebruikt om het ‘slachtoffer’ naar boven te brengen, maar mocht niet ingezet worden voor de redding. Hoewel plek, situatie en omstandigheden voor de manschappen onbekend zijn bij het begin van de oefening, bleek al snel dat de teams goed op elkaar ingespeeld zijn. Al overleggend kwamen ze al snel tot een plan van aanpak en gingen aan de slag. Het resultaat was dat het ‘slachtoffer’ na circa 25minuten weer veilig beneden was. Aansluitend werd de oefening geëvalueerd, gevolgd door een rondleiding door de molen. Daarbij werd vooral aandacht besteed aan de specifieke omstandigheden in de molen en gevaren voor molen-brandweermensen-omgeving tijdens een brand en de mogelijke oorzaken van brand in een molen.


Tekst en foto’s: Bart Dooren

-advertenties-

-goede doel-