darwin naambordje 2Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in Beeld gaan wij op zoek naar de betekenis achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week is het de beurt aan de Darwinstraat in de wijk Palenstein, wijk 22.

 

Darwin is de achternaam van een wetenschapper, Charles Darwin, die tussen 1802 en 1882 leefde. Hij heeft een diepgaande invloed gehad op de natuurwetenschap. Oorspronkelijk zou hij priester worden, maar voordat hij werd ingewijd, nam hij een baan aan als natuuronderzoeker. Deze baan hield in dat hij voor de duur van vijf jaar met een schip een reis om de wereld maakte. Hij verzamelde op deze reis een enorme hoeveelheid planten, fossielen, botten, vogels en geologisch materiaal. Daarnaast deed hij observaties waar hij een nauwkeurig verslag van maakte. Dit materiaal plus zijn notities werkte hij uit toen de reis ten einde was. Hij heeft vervolgens jarenlang aan een boek geschreven dat hij uiteindelijk publiceerde. Dit boek heeft heel veel invloed gehad en is nog steeds heel belangrijk. Het komt er op neer dat Darwin heeft vastgesteld hoe diersoorten ontstaan en zich ontwikkelen en dat de mens ook een diersoort is. Zijn bevindingen hebben voor een revolutie in de natuurwetenschap gezorgd.

 

Volgende generaties

Darwin afbeelding nwCharles Darwin is getrouwd met de dochter van zijn moeder’s zus. Zijn echtgenote was dus zijn nichtje. Samen hebben ze 10 kinderen gekregen, 4 dochters en 6 zoons. Verschillende van zijn kinderen leden aan ernstige ziektes en zwaktes. Door de kennis die hij opdeed vermoedde hij dat dit verschijnsel kwam door de nauwe familierelatie tussen hem en zijn vrouw.

Eén dochter stierf als baby, een dochter stierf toen ze 10 jaar oud was en de andere twee dochters bleven kinderloos. Eén zoon stierf ook als baby, twee zoons bleven kinderloos, de overige drie zonen kregen kinderen.

Van de kinderen die het overleefden zijn vier van z’n zoons zelf belangrijke mensen in de wetenschap geworden. Ook in de generaties daarna zijn belangrijke mensen opgekomen. Heden ten dage is Sarah Darwin, botanicus, bekend. Zij is geboren in 1964. Haar vader's opa was een zoon van Charles Darwin. Dat maakt Charles Darwin haar betovergrootvader.

 

Televisie serie

Ter ere van de 150e verjaardag van de publicatie van zijn boek en Darwins 200e geboortedag werd het jaar 2009 uitgeroepen tot Darwinjaar. Op 13 september 2009 vertrok de moderne driemastklipper Stad Amsterdam vanuit Southampton voor een eenjarige wereldreis in de sporen van Charles Darwin. In het kader van de viering van Darwins tweehonderdste geboortejaar deed het schip de reis over die Darwin van 1831 tot 1836 met de Beagle maakte. De VPRO zond deze reis wekelijks uit onder de titel “Beagle: In het kielzog van Darwin”. Deze afleveringen zijn nog steeds te bekijken op www.vpro.nl/programmas/beagle-in-het-kielzog-van-darwin.

 

Bronnen:

www.wikipedia.org/Charles_Darwin

www.historiek.net/charles-darwin-vader-evolutietheorie

www.wikipedia.org/Lijst_van_benamingen_voor_generaties

www.wikikids.nl/Charles_Darwin

 

Tekst: Shirley Weemeijer

-advertenties-

-goede doel-