'Groen gedacht': het Zoetermeers Actieve leven, bezien door een groene bril. Een soort ode aan de groene stad, die Zoetermeer ongetwijfeld nog is. Aandacht voor kansen die een groene stad biedt, maar ook voor bedreigingen: die groene stad blijft niet automatisch in stand. Deze week: samen gezellig koken en eten in de Hof van Seghwaert.

Elke laatste vrijdag van de maand is de Hof van Seghwaert de plek waar vrijwilligers en buurtbewoners bij elkaar komen om te koken, te eten en gezellig samen te zijn. Het Buurtkoken in de perenboomgaard aan de Gaardedreef is inmiddels een begrip geworden in de wijk.

Iedereen kan tijdens het Buurtkoken tegen een kleine vergoeding komen eten en een drankje meedrinken. Bord, bestek en beker of glas neem je zelf mee, als je het bent vergeten dan kun je een bord lenen in De Hof. De afgelopen jaren hebben we aardig wat keukengerei van goede kwaliteit verzameld, waardoor het voorbereiden soepel verloopt. Ook hier geldt, goed gereedschap is het halve werk.   

 

Snijden, schillen en roeren

Waar doorgaans schoffels worden gehanteerd en het geknip van snoeischaren klinkt, worden tijdens het Buurtkoken aan lange tafels kilo’s uien gesnipperd en roeren de koks van die avond in grote pannen tot ze er spierpijn van krijgen. Soms bereiden één of meer mensen het eten thuis gedeeltelijk voor, zeker als een gerecht lang moet pruttelen. Maar meestal vinden alle voorbereidingen plaats in en rond het Conferencehuis en in de buitenkeuken  bij de pizzaoven. 

 Potkachel in de moestuin  Potkachel in de moestuin wordt opgestookt

Spontane gesprekken

Tijdens de voorbereidingen en de maaltijd zelf ontstaan onverwachte en soms heel interessante gesprekken en iedereen wordt erbij betrokken. Af en toe is er ook muziek, als een deelnemer een gitaar meeneemt en tussen de gangen door wat speelt. Zo is het Buurtkoken een heel sociale gebeurtenis waar vrijwilligers en buurtbewoners elke maand naar uitkijken. 

 Smakelijk  Smakelijk!

Steeds weer wat anders

Het is ook nooit een probleem om plannen te maken voor de volgende Buurtkoken maaltijd. Tijdens de avond vormt zich een kleine rij van deelnemers die aanbieden een andere keer hun kunsten te vertonen of die hun favoriete recept willen delen. Als er voldoende geschikte groente in de moestuin voorhanden is, dan wordt dit ter plekke geoogst en gebruikt. Uiteraard wordt het menu steeds vooraf bekendgemaakt, zodat je weet wat de pot schaft. Zo is er in oktober een stamppotavond geweest en zijn er avonden georganiseerd met Mexicaanse, Griekse en Indonesische gerechten. Zelfs een toetje ontbreekt niet. De pizzaoven wordt natuurlijk ook regelmatig ingezet. Enkele vrijwilligers hebben hiervoor zelfs een workshop gevolgd. Er wordt wel gezegd dat je bij De Hof van Seghwaert de lekkerste pizza’s kunt eten!

 Muziek er bij  Muziek er bij

Aan de afwas

Aan het eind van de maaltijd draagt iedereen op zijn of haar manier een steentje bij het opruimen en wegwerken van de afwas. Je eigen bestek en bord neem je natuurlijk zelf mee naar huis om af te wassen. De rest krijgt ter plekke een sopje of wordt, als het groot is en erg vies is geworden, verzameld in een kruiwagen en door één van de vrijwilligers meegenomen om thuis schoon te maken. Intussen is dan vaak al bekend wat er voor de volgende avond Buurtkoken op het menu staat. De eerste aanmeldingen voor de volgende maaltijd zijn al weer binnen! 

Meer weten over de Hof van Seghwaert?
Bekijk de Facebookpagina < https://www.facebook.com/HofvanSeghwaert/>.

 

 'Groen gedacht' wordt afwisselend geschreven door meerdere mensen met liefde voor de groene stad, deze week door Bert Dekkers.

-advertenties-

-goede doel-