kaaskenswater4 kaaskenswater3

U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straatnaam van de week', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Kaaskenswater in Meerzicht

 

kaaskenswater2Betekenis van de straatnaam

Het Kaaskenswater is een vismeer bij Zierikzee (Zeeland). Het is brak water dat te zout is voor zoetwatervissen.

 

Achtergrondinformatie

kaaskenswater-spaans beleg
Zierikzee ten tijde van het Spaanse beleg

Zierikzee werd in de 16e eeuw, tijdens de 80 jarige oorlog, belegerd door de Spanjaarden. Om het de Spanjaarden moeilijker te maken de stad te veroveren, trok ds. Gerardus van Culemburgh er met zijn kerkeraad en een groep matrozen en soldaten er op 3 oktober 1575 op uit om de zeedijk bij Borrendamme, ten zuiden van Zierikzee, door te steken. De Spaanse veldheer Cristóbal de Mondragón probeerde het gat nog te dichten, maar de dijk brak door en vrijwel geheel Schouwen kwam onder water te staan.

Zierikzee hield stand, al werd de bevolking zwaar getroffen door hongersnood tijdens het beleg. Toen de Spanjaarden in november 1576 de stad verlieten was de schade enorm. Schouwen stond onder water en op Duiveland waren vrijwel alle bewoners gevlucht. Vele huizen en schuren waren vernield of gebruikt als brandhout. Het herstel duurde vele jaren en kostte een fortuin. Allereerst werd begonnen met het herstel van de dijken, het zeewater bedreigde zelfs de stadsmuren. Na het herstel van de dijken bleef het Kaaskenswater en het nabijgelegen Ronde Weel over.

kaaskenswaterOp de meeste plaatsen is het Kaaskenswater één à drie meter diep, maar bij ‘De Schouwse dijk’ kan het tot vijf meter diep zijn.

In het water zwemt forel en aal. Het zoutgehalte is in de winter 3000 mg/l en in de zomer meer dan 9000 mg/l. Dit is veel te zout voor zoetwatervissen. In het verleden heeft men geprobeerd deze daar uit te zetten, maar dat is nooit gelukt. Het Kaaskenswater is een geliefde plek onder vissers die vissen op zoutwatervis.

 

 

 

Meer informatie
www.historischmuseumdenbriel.nl

www.zierikzee-monumentenstad.nl

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Mark Neijssel

 

-advertenties-

-goede doel-