20180915 132505

Muziek zegt soms alles in een film en kan bijzonder emotioneel en betekenisvol zijn zonder dat hierbij gesproken wordt. Concerten met beeld zijn razend populair en zo kwam Arjen van Putten, muzikant in het Kunst en Vriendschap Fanfare orkest op het idee van ‘Silent Film in Concert’.

Arjen van Putten: “Bij stomme films kun je denken aan de oude klassiekers, met Charlie Chaplin. Maar ook moderne films hebben stukken zonder dialoog, waar de muziek alles zegt! In dit concert komen beide terug”. Het Fanfare orkest is op dit moment druk aan het repeteren voor het concert, met ‘Silent Film’ van het allereerste begin van de filmindustrie tot aan het hedendaagse Hunger Games. Op het UITfestival, afgelopen zaterdag in het Stadshart, kon het publiek al een klein voorproefje krijgen van dit speciale concert.

silent film  20180915 132513 

In de vaste concertzaal van Kunst en Vriendschap, in het Musicdome aan de Van der Hagenstraat, wordt speciaal voor dit concert een projectiescherm van 5,5 meter breed opgehangen, zodat de films ook beeldend goed te volgen zijn. Het orkest van 35 man onder leiding van Casper Dik zal hier dan live de muziek bij spelen. Het orkest is speciaal voor deze uitvoering uitgebreid met een extra pianist en bassist, om de filmmuziek zo goed mogelijk ten uitvoer te brengen. Een filmeditor houdt tijdens het concert voortdurend in de gaten of muziek en film synchroon blijven lopen en kan hier met een kleine vertraging of versnelling op in spelen.

Voorlopig is voor het concert één datum gepland, zaterdag 3 november. “Maar”, zegt Arjen, “als de verkoop echt storm loopt kunnen we er altijd over denken om dit uit te breiden. Een droom is om nog eens op het Marktplein te staan met dit orkest en een groot scherm voor de filmbeelden!”

 

Het Programma

Stomme film wordt al snel geassocieerd met zwart-wit beelden en krakende opnames, maar ook vandaag de dag komen we nog belangrijke scènes in grote blockbusters tegen zonder dialoog! Daarom bestaat dit concert uit een overzicht van alle soorten stomme film.

De eerste helft staat in het teken van de klassiekers. Charlie Chaplin ontbreekt daar natuurlijk niet in. Hoewel meer dan de helft van zijn films de honderd al gepasseerd zijn, blijven het goede films die nog steeds actueel en ongeëvenaard humoristisch zijn.

Ook Fantasia van Disney komt voorbij, de film waarin Disney een breed publiek kennis liet maken met bekende klassieke muziek.

In de tweede helft van het concert komen allerlei momenten van film zonder dialoog uit de afgelopen twintig jaar aan bod. Momenten zonder tekst zeggen soms alles. Zo wordt er in de slotscène van Star Wars: The Force Awakens niet gesproken en draait alles om de muziek. Ook het intro van Game of Thrones en het lied uit the Hunger Games komen voorbij. Verder wordt het orkest aangevuld door piano, die ook Bella’s Lullaby ten gehore brengt. De momenten van film volgen een standaard verhaallijn en zijn daarmee geen verzameling van veelal dezelfde stukken, maar juist een interessante combinatie met alles wat film zo mooi maakt. Geniet dus van de spannendste scenes uit Mission impossible, laat je meeslepen door de muziek van Saving Private Ryan en zie de regenscène uit The Notebook ook weer eens op volledig scherm.

 

Tickets

Mail uw naam en het aantal kaarten naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  om te reserveren. Kaartjes kosten in de voorverkoop €9,-, kaarten aan de deur zijn (indien verkrijgbaar) €10,-.

-advertenties-

-goede doel-