bw garage rodesHoe pakken we de oplopende parkeerdrukte in de binnenstad aan? Moet er een norm komen voor fietsenstallingen bij nieuwbouwprojecten? En hoe passen we de laatste inzichten over autogebruik en parkeren toe?

Met deze en met andere vragen rondom parkeren wil de gemeente dit najaar, samen met inwoners en ondernemers aan de slag. Het doel: een vernieuwd en actueel parkeerbeleid

Het parkeerbeleid van Zoetermeer stamt nog uit 2012 en past niet meer bij alle ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en mobiliteit. Vernieuwing is daarom nodig en de gemeente wil hierbij Zoetermeerders betrekken. Wethouder Marc Rosier (Verkeer en Verkeersveiligheid): “Iedereen heeft een mening over parkeren en nu kan iedereen meepraten! Inwoners, ondernemers maar bijvoorbeeld ook vertegenwoordigers van woningcorporaties, vastgoedeigenaren, eigenaren van parkeergarages, wijkvertegenwoordigers en gehandicaptenplatforms. Op verschillende manieren willen we zo veel mogelijk mensen betrekken. We zijn benieuwd naar ervaringen, knelpunten en wensen rondom parkeren in Zoetermeer.”

Er zal worden gekeken naar oplossingen waarin rekening gehouden wordt met de verschillende wijken, hun ligging en de inwoners. Er moeten logische uitbreidingen en verbeteringen komen die passen en toevoegen.

Nieuwe parkeeroplossingen

In Zoetermeer zijn er diverse uitdagingen op het gebied van parkeren. De oplopende parkeerdruk in bepaalde delen van de stad, maar ook de plannen voor nieuwe woningen hebben invloed op de parkeersituatie. Zo is bijvoorbeeld de nabijheid tot het OV of de doelgroep waarvoor de woningen gebouwd worden belangrijk voor de benodigde parkeerruimte. Burgemeester Aptroot: "Het maakt natuurlijk veel verschil of je een eengezinswoning hebt, of jongerenwoningen die heel dicht bij de RandstadRail worden gebouwd. Het blijkt dat de jongeren dan vaker kiezen voor het OV en minder parkeerplaatsen nodig hebben".

Fietsen

Daarnaast wil het college in gesprek over een eventuele norm voor fietsenstallingen. Dit betekent dat bij nieuwe bouwplannen er ook een minimaal aantal fietsenstallingsmogelijkheden moeten worden gerealiseerd. Dit zou kunnen passen bij het groeiende gebruik van de (elektrische) fiets. Het college heeft het voorstel voor de aanpak van het actualiseren van het parkeerbeleid deze week naar de gemeenteraad gestuurd. Na instemming door de gemeenteraad kan het samenspraaktraject starten.

-advertenties-

-goede doel-