h.v Leeuwen

Oud-wethouder en CDA-polticus Hannie van Leeuwen is op 1 augustus op 92-jarige leeftijd is overleden. “We verliezen in haar een geweldige CDA-er die als voorbeeld voor ons allen diende,” aldus Jan-Renger Harwig (voorzitter CDA Zoetermeer). 

 

Hannie van Leeuwen was van 1970 tot 1990 lid van de gemeenteraad van Zoetermeer, waarvan de laatste 4 jaar als wethouder. Daarna was zij waarnemend burgemeester van Nootdorp en Hazerswoude. “Wij herinneren Hannie als een sociaal bewogen vrouw, die tot het laatst constructief kritisch meedacht en haar mening ongezouten gaf,” aldus Harwig.
Hannie van Leeuwen zat van eind 1966 tot 1978 voor de ARP in de Tweede Kamer en was hier woordvoerster maatschappelijk werk en sociale zaken. Zij verliet voor een periode de politiek en keerde in 1995 op 69-jarige leeftijd terug als lid van de Eerste Kamer voor het CDA. Tot 2007 was zij hier woordvoerster sociale zaken. 

Van Leeuwen schreef, toen ze 83 jaar was, mee aan het boek van Edo Haan over de Zoetermeerse politiek van 1960 tot 2010. Zij beschreef de periode van 1986-1990, de tijd dat zij wethouder was in Zoetermeer. In haar herinneringen geeft ze aan dat toenmalig burgemeester Hoekstra in 1988 werd opgevolgd door Luigi van Leeuwen. "Tijdens zijn installatiespeech heeft de nieuwe burgemeester ook nog onderscheid gemaakt tussen hem als Van Leeuwen I en de zittende wethoudster Van Leeuwen II. Volstrekt onnodig en overbodig [... ] maar in de loop der jaren heeft burgemeester Van Leeuwen de aanvankelijk bestaande tegenstand steeds meer overwonnen." In 20 jaar gemeentepolitiek maakte Hannie van Leeuwen veel belangrijke ontwikkelingen mee in de groei van Zoetermeer, zoals de bouw van het Stadscentrum.

HvanLeeuwenGebouwHannie van Leeuwen woonde de laatste jaren van haar leven in Rotterdam en bleef zeer actief. Bij de landelijke verkiezingen in 2017 stond zij als lijstduwer op de kieslijst voor het CDA. Van Leeuwen ontving in haar leven vele onderscheidingen, waaronder de Koninklijke Onderscheiding (Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, 1994), de Majoor Bosshardt Prijs en het Verzetsherdenkingskruis.

In Zoetermeer is in de wijk de Leijens een gebouw naar haar vernoemd, het Hannie van Leeuwengebouw aan de Kadelaan. Dit jaar wordt dit vervallen kantoorgebouw omgebouwd tot appartementen.

 

Foto H. Van Leeuwen: CDA Zoetermeer

Foto gebouw: Google maps

-advertenties-

-goede doel-