De creatieve geest van kunstenaar Raimond Evers laat ‘overbodige en overbodig geraakte’ dingen transformeren. Maar, waarin eigenlijk? Zijn boeiende en vreemde creaties zijn te bewonderen tijdens de expositie ‘…en de mens schiep het ding’, die t/m 22 februari te zien is in het Terratotium.

Terra Raimond 0001Raimond Evers presenteert zijn series ‘Dingen de baas’ en ‘Maakbare wereld’. “De dingen die ik in mijn serie ‘Dingen de baas’ gebruik, zijn door anderen aan mij gegeven of door toeval op mijn pad gekomen. Bij de serie ‘Maakbare wereld’ is er een plan of een vaag idee dat ik wil uitwerken,”vertelt Evers. “Daarvoor ga ik op ‘dingenjacht’ en struin bijvoorbeeld rommelmarkten en kringloopwinkels af. Bij de ene serie werk ik dus vanuit een idee, terwijl ik bij de andere serie vanuit de dingen werk.”

Meer van alles

Het ‘voortwoekeren van de mens’ is voor de kunstenaar een van de aanleidingen geweest voor het ontstaan van de series. “De hedendaagse maakbaarheid, de controledrift en de verzamelwoede zijn onderwerpen die mij bezighouden. Het voortwoekeren van de welvaart waarbij, door behoeften te creëren, wensen ontstaan die bevredigd dienen te worden,” aldus Evers. “Het gevolg is meer van alles: vliegtuigbewegingen, wegverkeer, machines, rookwolken, productieve uren etc. Op dit moment vind ik de decoratieve beelden interessant die in ‘Verweggistan’ zijn gemaakt en massaal op de Europese markt worden gedumpt. Deze beelden verwerk ik in mijn objecten, waarbij een zweem van de hedendaagse tijdsgeest te zien blijft.”

Toeval

“De materialen die ik gebruik, zijn deels gekozen bij toeval en deels door de vormen en zeggingskracht. De bestaande kleuren bepalen grotendeels het kleurgebruik. Bij ‘Dingen de baas’, bewerk ik het materiaal zo min mogelijk. Bij ‘Maakbare wereld’ zijn juist alle soorten bewerkingen mogelijk. De rol die de dingen krijgen is een rol die zij niet eerder hadden. Ook werken zij samen om op te gaan in een groter geheel. Het resultaat vormt de aanleiding tot een begin van nieuwe verhalen.”

De kunstenaar

Raimond Evers deed de Grafische MTS met als richting Esthetische Technieken. Hij werkte als grafisch vormgever en art director voor reclamebureaus en uitgeverijen. Vanaf 2005 ging hij verder als onafhankelijk kunstenaar.

Waar

De expositie ‘…en de mens schiep het ding’, is te zien van 27 januari t/m 22 februari in het Terratorium (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer (toegang gratis). De kunstenaar is aanwezig op 4 en 22 februari.

Foto: Annelize van der Helm

-advertenties-

-goede doel-