keerpunt badmeesterHet is duidelijk dat de roep om meer zwemwater leeft in Zoetermeer, onze lezersvraag over dit onderwerp bereikte vele mensen, waarna ruim 430 Zoetermeerders hun reactie gaven. Deze reacties vindt u terug in de uitwerking van onze lezersvraag. Wij vroegen ook de Zoetermeerse politiek naar hun mening.

Eigenlijk zijn alle politieke partijen die reageerden het eens met de Zoetermeerder dat er meer zwemwater moet komen. Hoe en wat, dat zijn de punten waarop zij wél van mening verschillen.

Het college

Het college van burgemeester en wethouders stelt twee varianten voor. In een variant wordt zwembad De Veur uitgebreid met buitenwater en zwembad De Driesprong opgeknapt. De tweede variant gaat uit van sloop van De Driesprong en de bouw van een geheel nieuw zwembad. Een derde variant die onderzocht is, is het terugkopen van zwembad het Keerpunt. Deze variant bleek al snel onhaalbaar omdat de huidige eigenaar van het Keerpunt niet wil verkopen.

Ons eerdere artikel over het voorstel van het college vindt u hier: Zwembad-komt-terug-in-zoetermeer

Variant 1

Geen van de politieke partijen die hun mening gaf over de uitbreiding van het zwembad zal stemmen voor variant 1. Deze variant lijkt op dit moment weinig draagkracht te hebben.

 

Variant 2

De LHN en GroenLinks kiezen voor variant 2, het nieuw te bouwen bad in het Vernèdepark. Echter hebben zij wel veel vragen over financiering, het groen in dit gebied en de kosten van een zwemkaartje. Daarnaast wil GroenLinks graag weten in welke mate er onderzoek is gedaan naar terugkoop van het Keerpunt, omdat deze locatie hun voorkeur heeft.

 

Andere plannen

Het CDA laat zich niet uit over de varianten, maar wil wel vaart maken met een nieuw zwembad en de omwonenden betrekken bij de plannen. Ook Zó! Zoetermeer wil nu nog geen keus maken, zij vinden de informatie in de memo van het college te weinig om een goede keuze te kunnen maken. Zó! wil direct na de verkiezingen een uitgewerkte versie van de twee varianten zien met alle voor-en nadelen, zodat ze een goede keuze kunnen maken en er snel met de bouw of verbouw begonnen kan worden.

D66 en DDN (Direkte Democratie Nederland) zijn en beetje bang dat de plannen voor het zwembad een verkiezingsstunt zijn. Beide partijen zouden liever een nieuw zwembad zien in het van Tuyllpark. Voor D66 mag dit een nieuw zwembad zijn, of de terugkoop van Het Keerpunt. DDN voegt hieraan toe dat in het van Tuyllpark voldoende ruimte en parkeerplekken zijn, binnenkort komt er ook een nieuwe halte van de Randstad Rail. Zo zou het van Tuyllpark weer tot leven komen.

Ook de Partij Democratie voor Zoetermeer is vóór een nieuw zwembad in het van Tuyllpark en tegen de voorgestelde varianten van de gemeente. Volgens de PDvZ is het van Tuyllpark de aangewezen plaats is voor een nieuw zwembad. Er is voldoende terrein beschikbaar, er hoeft geen prachtig groen te verdwijnen en niemand heeft last van geur of geluid.

Zoetermeer vooruit vraagt zich af waarom het college de mogelijkheid van de bouw van het zwembad door een commerciële partij niet heeft meegenomen in de plannen. De eigenaar van SnowWorld heeft een voorstel gedaan om bij de plannen voor een surfpark een zwembad mee te nemen. Ook het Van der Valk concern, dat een hotel met speelautomatenhal gaat bouwen, zou gevraagd kunnen worden om ook een zwembad te bouwen. Zoetermeer vooruit vindt het Vernèdepark geen ideale locatie vanwege mogelijke overlast voor de buurt en zij zijn bang dat andere sportverenigingen uit dit park moeten verhuizen om plaats te maken voor het zwembad.

Voor de VVD staat als een paal boven water dat er in Zoetermeer een recreatief zwembad moet komen. Daarnaast vindt de VVD het interessant dat SnowWorld ook kijkt naar een zwembad. Een definitieve keuze over de locatie heeft de VVD nog niet gemaakt. Er leven nog verschillende vragen bij de partij, zoals de gevolgen voor het verkeer rond het Burgemeester Vernedepark en bereikbaarheid van De Veur, die beantwoord moeten worden voordat de keuze gemaakt kan worden.

Zie hier de uitwerking van de lezersvraag over het zwembad: Zwembad-wordt-hot-item-in-verkiezingsstrijd 

-advertenties-

-goede doel-