schuldhulpmaatjeCoördinator Jan de Vries en collega Kees van Leeuwen

De economie draait dit jaar beter, maar toch is er een toename van het aantal mensen dat in financiële nood zit. De stichting SchuldHulpMaatje helpt mensen persoonlijk via zogenoemde schuldhulpmaatjes, opgeleide vrijwilligers, om uit de schulden te komen. En ook, om de financiële huishouding op orde te houden. Opmerkelijk dit jaar is de toename van het aantal jongeren met schulden.


Coördinator Jan de Vries van SchuldHulpMaatje Zoetermeer vertelt: “Jongeren die 18 worden, gaan voor de wet van jeugd naar volwassen. Hierdoor vallen ze onder andere regels. Ze moeten zelf voor bijvoorbeeld verzekeringen zorgen. Dat wordt hen doorgaans niet op school geleerd. Als ze dan ook ouders hebben die niet helpen, dan kunnen ze in de problemen komen. Daarnaast worden jongeren tegenwoordig aan dure verleidingen blootgesteld.” SchuldHulpMaatje heeft voor de schuldhulpmaatjes een extra cursusdag in het leven geroepen om ze wegwijs te maken in de schuldhulpverlening aan deze groep jongeren.
Ook verder is in 2017 het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening weer toegenomen in Zoetermeer. SchuldHulpMaatje Zoetermeer, de 60e locatie van de landelijke vereniging, kende sinds haar oprichting in 2013 telkens een toename van het aantal aanvragen. In 2015 waren er 117 aanvragen, een toename van 72% ten opzichte van 2014 (68 aanvragen), 2016 liet een toename van 37% zien (160 aanvragen) en dit jaar is er een toename van 13% (reeds 180 aanvragen).


Meldpunt Emma

Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening is dit jaar toegenomen terwijl de economische crisis voorbij is. Hoe kan dat? De Vries vertelt: “Die toename komt deels door de landelijke politiek (wet- en regelgeving). Specifiek in Zoetermeer is het bovendien zo dat woningcorporaties de huurovereenkomst kunnen ontbinden als de huur 3 à 4 maanden niet betaald is. Dan nemen de problemen alleen maar toe voor de schuldenaar: er vinden dan huisuitzettingen plaats.”
Zijn collega Kees van Leeuwen vult aan: “Daarom is meldpunt EMMA (Eerder Melden, Minder Achterstand, red.) opgezet. Hieraan doen de maatschappelijke instellingen Kwadraad, SchuldHulpMaatje, Humanitas Thuis Administratie, Palet welzijn en Stichting MIM mee. De doelstelling is dat de woningcorporaties melden wanneer mensen een huurachterstand hebben van twee maanden. Dan gaat een maatschappelijk werker contact leggen met de huurder of er mogelijke hulp nodig is voor de financiële problemen. Indien gewenst, wordt een van de maatschappelijke organisaties ingezet om hulp te verlenen.”


Extra voorzieningen in Zoetermeer

Naast de Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SunZ) en het Sociaal Leenfonds is het mogelijk om huishoudens in hoge nood te helpen met een opgewaardeerde Supermarkt Pas. De Vries vertelt: “Aan huishoudens die in acute geldnood zitten – bijvoorbeeld als de deurwaarder bankbeslag heeft gelegd, of er onvoldoende leefgeld is, kan een opgewaardeerde Supermarkt pas worden verstrekt . Hiermee kunnen de noodzakelijke boodschappen worden gedaan.”

Het schuldhulpverleningstraject kan maximaal drie jaar duren. Jan de Vries maakt steeds vaker mee dat veel mensen deze tijd niet volmaken, maar afhaken en nog verder in de schulden komen. Er is namelijk een strak financieel regime voor nodig om het traject succesvol af te ronden. Wel is het zo dat de wachtlijsten voor SchuldHulpMaatjes inmiddels zijn weggewerkt. In Zoetermeer zijn nu meer dan 100 SchuldHulpMaatjes actief, zie ook ons artikel ‘meer dan 100 actieve SchuldHulpMaatjes’. In maart 2018 start er weer een nieuwe driedaagse cursus voor SchuldHulpMaatjes.

Voor ons eerdere artikel over hoe zo’n SchuldHulpMaatje nu precies te werk gaat zie ons interview met SchuldHulpMaatje Wietske Romijn, 2 november 2016.


Tekst Shirley Weemeijer en Christa Van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-