20151210 72862

Martine Leewis (Hoogheemraadschap), directeur Yousef (LG Sonic) en Robin Paalvast  (gemeente Zoetermeer) met het minimodel van de boei

Zoetermeer gooit als eerste in Nederland een nieuw wapen in de strijd tegen de blauwalg in de Zoetermeerse Plas (Noord Aa). Het Zoetermeerse bedrijf LG Sonic pakt het probleem aan met een nieuw systeem dat is gebaseerd op ultrasone geluidsgolven. Het is een van de initiatieven van Zoetermeer die innovatieve technologie volop stimuleert. Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland werkt mee aan het project.

De gemeente vindt schoon en veilig zwemwater belangrijk. Blauwalg komt op warme dagen steeds vaker voor in zwemwater en is slecht voor de gezondheid. LG Sonic heeft een milieuvriendelijk systeem ontwikkeld om het algenprobleem te bestrijden. Dit door zonne-energie aangedreven drijvend platform, genaamd de MPC-Buoy, meet continu de waterkwaliteit om vervolgens ultrasone geluidsgolven op maat uit te zenden. Inmiddels wordt het systeem wereldwijd toegepast onder andere in Azerbeidzjan, Colombia, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Japan, Canada en Ierland.

20151210 72846 20151210 72852

Wethouder Robin Paalvast (Groen en Duurzaam): “Met mooi weer ziet het bij het Noord-Aa zwart van de mensen, maar helaas na een paar warme dagen ook groen van de blauwalg. Met de samenwerking met LG Sonic en het Hoogheemraadschap kunnen we deze plaag nu aanpakken, op een duurzame en veilige manier!”

Directeur Yousef van LG Sonic is blij nu in de achtertuin van zijn bedrijf aan de slag te kunnen. “Geïnteresseerde bedrijven vragen ons vaak om voorbeelden, maar nu moeten we hen nog doorverwijzen naar onze projecten in bijvoorbeeld Amerika of Azië. Zonder chemicaliën kunnen wij nu de waterkwaliteit in het Noord-Aa belangrijk verbeteren!”

De boeien, 4 stuks met een omvang van 2,5 meter, worden in het voorjaar geplaatst. Het eerste jaar wordt al een verbetering van zo’n 50% verwacht. De boeien worden aangedreven door zonnepanelen en zenden elke 10 minuten data naar het hoofdkantoor van LG Sonic. De waterexperts van het bedrijf kunnen vervolgens het programma bijstellen om de algengroei te monitoren.

Geen probleem voor vissen

De techniek wordt door LG Sonic veel toegepast in drinkwaterreservoirs, maar ook bij bijvoorbeeld viskwekerijen. Dieren ondervinden dan ook totaal geen hinder van de ultrasone geluidsgolven, maar profiteren mee van de verbeterde waterkwaliteit.

 

Video: Roy Wolters, Wolters Producties

-advertenties-

-goede doel-