StratenInBeeld Munnikenland A19A6880Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week het Munikkenland in Meerzicht.

Het Munikkenland is een ‘doodlopende’ straat in de wijk Meerzicht (wijk 16). De straat is een zijstraat van het Westergo en maar van één kant in- en uit te rijden. Er zijn 33 unieke adressen in de straat. Dit gedeelte van Meerzicht heeft straatnamen die verwijzen naar streken in Nederland.

 IMG 3176  IMG 3181


Betekenis van de straatnaam

Polder van MunnikenlandHet Munikkenland is een polder naast het dorp Westmaas in de Zuid-Hollandse gemeente Hoeksche Waard. Het is een agrarisch eiland met veel natuur. De Hoeksche Waard bestaat uit zestig polders. Al deze polders zijn aangelegd na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 die het landschap van het eiland aangrijpend veranderde. Er is een vijftal ringpolders: de Sint Anthoniepolder (1357), de Oud-Heinenoordse Polder (1437), de Oud-Korendijksche Polder (1439), de Munnikenpolder (ook 1439) en de Oud-Piershilsche Polder (1524). Alle andere polders zijn op deze oude polders aangehaakt. De inpoldering zorgde ervoor dat overstromingen minder vaak voorkwamen, en dus werd het land ook meer bewoonbaar, wat veel inwoners aantrok.

Indijking

De huidige Hoeksche Waard ontstond na 1421 toen de Sint Elisabethsvloed het gebied overstroomde en de waterlopen in het deltagebied drastisch veranderde. Daarvoor hoorde het oostelijk deel bij de Groote of Hollandsche Waard, en het westelijk deel bij het voormalige eiland Putten. Na deze overstroming waren alleen de polders Munnikenland en Sint Anthoniepolder en enkele dijken nog over. Zweder van Abcoude, heer van Gaesbeek en Strijen, schonk het Munnikenland aan de monniken van het Kartuizerklooster te Utrecht. Het land, voornamelijk rietlanden, werd door de monniken bedijkt waarna het dorp Westmaas ontstond. In het eind van de 18e eeuw is het dorp Westmaas voor een groot deel afgebrand. De brand bleek gesticht door zwervers. Daarna was het nog jarenlang verboden om zwervers onderdak te bieden of met een brandende pijp over straat te gaan.

Burgemeester

De oud-burgemeester van Zoetermeer: Charlie Aptroot (Zoetermeers burgemeester van 2012-2020) is van 11 maart 2022 tot 12 oktober 2023 waarnemend burgemeester geweest van Hoeksche Waard. De polder Munnikenland viel onder zijn gezag.

Bron:https://nl.wikipedia.org/wiki/

Tekst: Christ van Gestel
Foto's straat: Marja de Laaf

Zie voor een overzicht van alle straten:  Straat in beeld

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-