20160517 82218Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze  serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk De Stuiter in Buytenwegh.

Bewoners konden hun voorkeur uitspreken over de ontwerpen en kozen voor het Stuiter kunstwerk van kunstenaar Sanja Medic. Met het kunstwerk wil Sanja de verbinding in de wijk laten zien. Kunstenares Sanja Medic “Ik zie een reuze stuiterbal die over de Amerikaweg stuitert, om over het fietspad en grasveld van de Vorstiusrode, de wijk Buytenwegh binnen te gaan. En de bal laat een spoor na...als een soort brug...een boog...een poort. Door het mengen van het ritme van pianotoetsen en de route van de stuiterbal is er een nieuw ritme ontstaan, die dynamisch oogt en het ritme van muziek in zich draagt.”

De kunstenares liet zich voor de Stuiter inspireren door de dichtbij gelegen Muzieklaan en het muziekthema in de wijk Buytenwegh, veel straten rond de Muzieklaan dragen de naam van beroemde componisten. De afwisselende witte en zwarte vlakken doen denken aan de toetsen van een piano.

 20160517 82204  Kunstwerk Sanja Medic

 

Het kunstwerk De Stuiter is in 2016 geplaatst bij de kruising Vorstiusrode/Amerikaweg in de wijk Buytenwegh en werd op 17 mei geopend door wethouder Robin Paalvast en de kunstenares zelf.

Sanja Medic

Sanja Medic, geboren 1974 in Belgrado, Servië, is fotografe en installatiekunstenares. Zij heeft gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht, de KABK in Den Haag, het Frank Mohr Instituut in Groningen en de Rijksacademie in Amsterdam.

Tekst en Foto’s: Rita Soutendijk
Video: Stefan Ramdharie

Alle Kunst in Zoetermeer artikelen vind je hier: kunst 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-