pers-20140516-IMG 2588

pers-20140516-IMG 2441Ondernemers Jeroen Derwort en Frank Tijhuis openden vrijdag onder leiding van sportpresentator Jan-Joost van Gangelen het eerste voetbalstadionkantoor van Europa. Dit ambitieuze kantoor in het Zoetermeerse Stadshart is de nieuwe thuishaven van Gamebasics, het bedrijf dat met Online Soccer Manager (OSM) dagelijks 5 miljoen mensen bereikt in alle uithoeken van de wereld.

Het nieuwe onderkomen van Gamebasics ademt voetbal. Het bevat een doel, een tribune en een skybox. Ingelijste voetbalshirts, maquettes van beroemde voetbalstadions en een tafelvoetbalspel maken het af. Derwort: “Toen ik hier in 2001 aan begon, had ik nooit kunnen dromen dat het zo groot zou worden.”

In OSM word je de baas van een virtueel voetbalteam. Je kiest een club en bepaalt zelf wie je opstelt en welke tactiek je speelt. Het spel is gratis, maar wie echt alle opties wil gebruiken, moet daarvoor betalen. Het spel wordt in Nederland veel gespeeld maar ook in het Midden-Oosten. Tijhuis vertelt: “In Saoedi-Arabië zijn er sjeiks die mannetjes in dienst nemen die ervoor moeten zorgen dat ze goed scoren op de ranglijst. Puur voor de status. Die sjeiks geven soms veel geld uit.”

Voetbalanalist en ex-profvoetballer Jan van Halst prees de oprichters om hun focus en doorzettingsvermogen. Hij vergeleek dit met zijn eigen spelerscarrière. “Ik probeerde eerst tevergeefs met de beste voetballers mee te komen. Willem van Hanegem wees me erop dat ik de bal snel moest veroveren en inleveren bij iemand die beter kon voetballen dan ik. Met die focus werd ik landskampioen en speelde in de Champions League.”

Wethouder Mariëtte van Leeuwen, aanwezig bij de opening namens de gemeente, beaamde dat Zoetermeer trots mag zijn op een bedrijf als Gamebasics. “In Zoetermeer ontstaan en gegroeid tot waar het nu staat, met 26 werknemers en een positionering op het snijvlak van ICT en leisure. Daar kunnen andere ondernemers zich aan spiegelen.”

Het nieuwe hoofdkwartier is voor Gamebasics een manier om zich als werkgever te profileren. “Dat is ook de reden dat we hoofdsponsor geworden zijn van voetbalclub SV DSO”, zegt Frank Tijhuis. “De meeste mensen kennen OSM wel, maar weten niet dat Gamebasics in Nederland zit. Laat staan in Zoetermeer! We zijn vooral op zoek naar talentvolle programmeurs die van voetbal houden. Die zijn dun gezaaid.”

De feestelijke opening werd bijgewoond door 250 genodigden, waaronder een aantal zeer fanatieke spelers van OSM. Een student uit Groningen kreeg de lachers op zijn hand toen hij openbaarde dat hij zijn derde plaats op de ranglijst had behaald door vooral in de Faeröer Eilanden te managen. Een gepensioneerde toneeldocent uit Amsterdam werd door zijn leerlingen de ‘OSM professor” genoemd. Hij speelde al meer dan 10 jaar trouw elke dag. “Het blijft een verslavend spel. Je bent elke keer weer benieuwd of je gewonnen hebt.”

OSM is sinds 2012 op mobieltjes te spelen en ook Facebook en de iPad zijn daar nog aan toegevoegd. Volgens Derwort ligt daar de toekomst van het bedrijf: “Sinds we onze apps hebben gelanceerd is de groei pas echt goed op gang gekomen. Onze missie om alle voetballiefhebbers ter wereld 10 minuten per dag manager te laten zijn van hun favoriete voetbalclub, is nog lang niet volbracht. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel.”

-advertenties-

-goede doel-