Utopia-2

Overzicht van de tentoonstelling

U
T
O
P
I
A

 

Utopia-3

Bernard Hulsman Architectuurcriticus NRC en
Jouetta van der Ploeg voor het kunstwerk van Sandro Setola

 

Vanaf 26 mei is in het Stadsmuseum Zoetermeer de tentoonstelling ‘Zoetermeer Utopia. Dromen van een stad’ te zien. Dit samenwerkingsproject tussen het museum en het International New Town Institute (INTI) neemt de bezoeker mee terug naar de tijd dat  Zoetermeer de opdracht kreeg om van een dorp uit te groeien naar een stad van 100.000 inwoners. Wat is er van de plannen van toen in de huidige stad merkbaar?

De tentoonstelling ‘Dromen van een stad’ werd zaterdag in het Stadsmuseum geopend door Jouetta van der Ploeg, directeur Stadsmuseum, en Bernard Hulsman, redacteur en architectuurjournalist voor het NRC Handelsblad. De tentoonstelling is tot en met 10 november te zien in het museum.

Utopia-5

Michelle Provoost - directeur INTID
E

D
R
O
M
E
NUtopia-6

Hans Haring, wethouder Verkeer en Vervoer
voor het kunstwerk van Jeroen Kramer

De dromen van toen

In 1962 werd Zoetermeer aangewezen om uit te groeien van een dorp naar een stad om de woningnood van Den Haag op te vangen. Zoetermeer is inmiddels de grens van 100.000 inwoners ruim gepasseerd. Zijn de dromen en moderne ideeën van de stedenbouwkundigen van toen in de huidige stad nog zichtbaar? Het Stadsmuseum Zoetermeer en het INTI heeft de top van de Nederlandse tekenkunst - George Bohle, Robbie Cornelissen, Albo Helm, Jeroen Kramer, Sandro Setola en Rik Smits - de opdracht gegeven om de dromen van toen te illustreren. Elke kunstenaar geeft op zijn eigen kenmerkende manier zijn visie op de idealen van toen.

Utopia-9

Sandro Setola met zijn kunstwerk Bachelor City
V
A
N


E
E
N

S
T
A
D

 

Utopia-8

Albo Helm met zijn kunstwerk

 

Tentoonstelling

INTI heeft onderzoek gedaan naar de groeistad Zoetermeer. Wat waren de idealen van de stedenbouwkundigen en hoe vertaalden die zich in de stad? In de tentoonstelling ‘Zoetermeer Utopia. Dromen van een stad’ wordt tegen de achtergrond van de indrukwekkende panoramatekeningen in woord en beeld duidelijk wat Zoetermeer tot een unieke groeistad maakt. 

Zoetermeer Utiopia. Dromen van een stad

Van 26 mei t/m 10 november 2013 in:

Stadsmuseum Zoetermeer
Dorpsstraat 7
2712 AB Zoetermeer
Tel. 079-3164735

Alle foto's: Patricia Munster

 

Bij Uittips vindt u op Zoetermeer actief alle tips voor:
theater, muziek en bioscoop
Zie ook de lijst met alle exposities

En onze leuke vaste items:

Het verhaal achter een bordje:Straat in beeld
Elke week een prachtige foto in: Foto van de week
Lees de Portretten van Zoetermeerders

-advertenties-

-goede doel-