theater interieurWethouder van Kunst en Cultuur Robin Paalvast streeft naar een levendige binnenstad en een bruisend cultureel aanbod. Hiervoor heeft hij een plan opgesteld in samenwerking met een onafhankelijk onderzoeker. De voorstellen staan in de 'Toekomstagenda Cultuur' die binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd zal worden. Hierin staan verschillende plannen.

Stadsmuseum

Het stadsmuseum zal verhuizen naar het Stadhuisplein en daar een 'Living lab' worden waar de bezoeker kan beleven. Een doe-museum zoals bijvoorbeeld het Nemo in Amsterdam. "We gaan met dit concept pionieren," aldus Paalvast. Hij wil dit plan samen met het museum en andere partners verder gaan uitwerken. Het Historisch genootschap Oud Soetermeer zal dan ook verhuizen naar het centrum en gehuisvest worden in de nieuwe bibliotheek dat nu gaat onder de naam LIB (Leren, Lezen, Informeren en Beleven). 

Een ander idee is om een podium te maken op het Nicolaasplein zodat daar optredens plaats kunnen vinden. Dit kan als onderdeel van 'Zondag in het park' en biedt ook ruimte op andere momenten.

 

Amateurtheater en Filmhuis

Het plan voor het amateurtheater is om het CKC te verbouwen, zodat de amateurgezelschappen daar kunnen repeteren. De parkeergarage zou omgebouwd kunnen worden om zo ruimte te bieden voor decors en kleding. Ook komen er extra ruimtes om te repeteren. De uitvoeringen van het amateurtheater gaan naar het stadstheater. Ook het filmhuis zal verhuizen van de bioscoop naar het stadstheater. Het stadstheater heeft hier volgens de wethouders voldoende ruimte voor. In het tweede kwartaal van 2017 moeten de amateurgezelschappen hun intrek hebben genomen in het CKC. Volgens de wethouder zijn de kleine amateurgezelschappen het eens met het plan, maar is Greg & Baud (Kwadranttheater) niet akkoord met dit nieuwe idee.

 

Cultuurfonds

Er komt een Cultuurfonds met daarin 200.000 euro subsidie per jaar. Dit geld is vooral bedoeld om er voor te zorgen dat er makkelijker overheidssubsidies te verkrijgen zijn bij de landelijke cultuurfondsen. Het fonds is bedoeld voor nieuwe culturele evenementen en plannen. De hoop is dat hierdoor de samenwerking tussen cultuurpartners een extra impuls krijgt.

 

De gemeenteraad zal in april over deze plannen een besluit nemen.

 

Lees hier de reactie van Greg en Baud: www.zoetermeeractief.nl/maart-2015/6112-doodsteek-voor-kwadrant

 

 

-advertenties-

-goede doel-