theater kwadrant7In de nieuwe plannen van de wethouder van Kunst en Cultuur Robin Paalvast is geen ruimte meer voor het Kwadranttheater. De amateurgroepen die daar repeteren moeten naar het CKC. Daar komt mogelijk in de parkeergarage ruimte voor het opslaan en vervaardigen van decors en kleding. De uitvoeringen zouden naar het stadstheater moeten.

Gerard Zijlstra, dé man achter Greg & Baud en daarmee ook het Kwadranttheater voelt zich niet gehoord door de gemeente. "Dit nieuwe plan haalt het hele concept onderuit dat wij hier de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Het Kwadrant is cultuurfabriek, hier ontstaat cultuur doordat iedereen elkaar tegen komt, met elkaar samen werkt. De spelers zien hoe de decorstukken steeds mooier worden en de mensen van de techniek zien hoe hard de spelers werken aan de voorstelling. Als wij ons moeten verdelen over verschillende locaties, zal het gevoel van 'wij maken het samen' snel verdwijnen. De motivatie van de vrijwilligers wordt hiermee ondermijnd en de kans is enorm groot dat zij stoppen met hun werkzaamheden voor ons theater. Dit hebben we vele malen uitgelegd, maar lijkt de gemeente niet te willen horen."

Parkeergarage te laag voor grote decorstukken

Het bestuur van Greg en Baud is van mening dat de plannen op een aantal punten te vaag zijn. Zo zal de parkeergarage van het CKC worden verbouwd voor het vervaardigen van decorstukken en de opslag van decors en rekwisieten. Voor het maken van de decors is de garage echter te laag. Ook hebben alle amateurgezelschappen samen een grote hoeveelheid aan decors, rekwisieten en decorstukken en daarmee is de kans groot dat deze niet passen onder het CKC. Het bestuur zal dan genoodzaakt zijn om de helft weer op een andere locatie onder te brengen. Zo zal er een onwerkbare situatie ontstaan. Ook de plannen voor 'meer repetitieruimten' zijn te weinig concreet voor het bestuur van het Kwadrant.

 

"We kunnen in Zoetermeer niet zonder een extra theater"

Gerard heeft namens het bestuur herhaaldelijk aangegeven dat Zoetermeer niet zonder een extra theater kan. "Het Kwadrant is behoorlijk volgeboekt het hele jaar door en ik vraag me dan ook af of dat allemaal past in het Stadstheater. De 'kleine zaal' in het Stadstheater heeft geen coulissen en daar kunnen we ons decor ook niet zomaar één of twee weken laten staan zoals we nu wel doen. Dit zal betekenen dat we veel minder voorstellingen kunnen houden, dat we ouders moeten weigeren om naar hun kinderen te komen kijken. Of wij moeten in de 'grote zaal,' maar dan is de hele beleving van 'dicht bij de spelers zijn', weg."

 

Toezeggingen in het verleden tellen niet meer?

Twee jaar geleden, zo laat het bestuur weten, is er in een motie toegezegd dat er een nieuw amateurtheater zou komen. Er zou gezocht worden naar een acceptabele ruimte. Hiervan zien zij niets terug in het nieuwe plan. Tot slot laat Gerard weten: "Ik twijfel aan de uitspraak van wethouder Robin Paalvast als hij zegt dat alle kleinere gezelschappen het eens zijn met de oplossing van de gemeente. Ik hoor andere geluiden om mij heen."

Het Kwadrantheater kan aan de Franklinstraat blijven tot uiterlijk 2017.

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-